Rusija iznenada počela vojnu vježbu Pacifičke flote na Dalekom istoku
Foto: AFP

Rusija iznenada počela vojnu vježbu Pacifičke flote na Dalekom istoku

Cijela ruska Pacifička flota stavljena je u stanje visoke pripravnosti radi izvođenja vojne vježbe tokom koje će se vježbati i lansiranje raketa.

Sve se događa u jeku tenzija sa zapadom oko borbi u Ukrajini.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je cilj vježbi Pacifičke flote, koja je bazirana u Vladivostoku na ruskom dalekom istoku, testiranje kapaciteta ruskih oružanih snaga u odgovoru na agresiju.

Pored lansiranja raketa, u vježbe će biti uključeni i strateški bombarderi sa nuklearnim kapacitetom i drugi ratni avioni, pored onih u vazduhoplovnom dijelu Pacifičke flote, rekao je Šojgu.

Ruska vojska koncentrisala je najveći dio svojih snaga na linijama fronta u Ukrajini, ali je nastavila i sprovođenje redovnih vojnih vježbi širom Rusije da bi obučila svoje snage i pokazala njihovu spremnost.

Šojgu je rekao u obraćanju visokom vojnom rukovodstvu da scenario za današnje manevre predviđa odgovor na pokušaj neprijatelja da dođe na ostrvo Sahalini i južna Kurilska ostrva.

Admiral Nikolaj Jevmenov, koji predvodi rusku Ratnu mornaricu, biće zadužen za nadzor tih vježbi, rekao je Šojgu.

Japan polaže teritorijalna prava na Kurilska ostrva koje on naziva Sjeverne teritorije. Sovjetski Savez ih je preuzeo u posljednjim danima Drugog svetskog rata i zbog tog spora dvije zemlje nisu zvanično potpisale mirovni sporazum o okončanju neprijateljstava.

Prošle godine Rusija je objavila da je suspendovala mirovne pregovore sa Japanom iz protesta zbog japanskih sankcija protiv Moskve zbog njenih dejstava u Ukrajini.

Rusija je povećala svoje vojno prisustvo na ostrvima posljednjih godina i na njima je rasporedila savremene borbene avione, protivbrodske rakete i sisteme za vazdušnu odbranu.

Vježbe Pacifičke flote počele su nekoliko dana prije najavljene posete kineskog ministra odbrane generala Lija Šangfua Moskvi. Trodnevna pojseta kineskog predsjednika Si Đinpinga prošlog mjeseca pokazala je partnerstvo dvije zemlje prema zapadnim naporima da izoluje Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

I Moskva i Peking optužuju Vašington da hoće da ih izoluje i zaustavi njihov razvoj, jer, kako se smatra, predstavljaju izazov SAD-u za regionalno i globalno vođstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đingping objavili su da će povećati kontakte između svojih vojski i organizovati zajedničke pomorske i vazdušne patrole i vježbe, ali nije bilo nagovještaja da bi Kina mogla da pomogne Rusiji sa oružjem, od čega strahuju SAD i drugi zapadni saveznici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.