Snežana Jonica

Jonica poručila

"Milatović ne može odlučivati o izborima, liste se podnose prije inauguracije"

Nakon što je premijer Dritan Abazović kazao kako očekuje da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović nakon preuzimanja funkcije predloži novi datum prijevremenih parlamentarnih izbora iz Evrope sad poručuju da je riječ o nepoznavanju prava i ustavnog poretka. Struka smatra isto i kaže da je Ukaz aktuelnog predsjednika na snazi. Političkim partijama uglavnom ne odgovara da u junu odmjere snage na izborima, ali prihvataju činjenicu da su neophodni.

"Prekid mandata pripada poslanicima Skupštine i oni su se dogovorili da prekinu mandat Skuspštini Crne Gore nakon inauguracije novog predsjednika", kazao je premijer Dritan Abazović. 

Biti ili ne biti, pitao bi se Šekspir. Isto se pitaju političke partije ovih dana, ali o datumu izbora. 11. jun ili neki novi datum.

"Kolege iz parlamenta žele na izbore 11. juna, super. Ako imaju drugu ideju neka iskažu, sad je na državnom parlamentu. Važna je uloga novog predsjednika i on može imati stav sa punim legitimitetom", istakao je Abazović. 

"Mislimo da 11. jun nije najbolji datum. Svi mislimo da bi na izbore trebalo što prije, ali posljednji datum je kraj septembra", kazao je lider SNP-a Vladimir Joković. 

Da idemo na izbore da dobijemo vladu kakva god ona bila, ističe lider DPS-a Nikola Rakočević, ona će izraziti volju građana.

Ali ukaz Đukanovića da raspusti Skupštinu nije po volji premijera. Kao ni odluka Ustavnog suda. Zato i predlog da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović taj pravni akt stavi van snage, i odredi novi datum izbora. Na sve to, iz "Evrope sad" stiže i odgovor da je na sceni nepoznavanje prava.

"Novoizabrani predsjednik vrlo teško može povući ukaz iz razloga što je on već proizveo pravno dejstvo, a sa druge strane nije utvrđeno da se njime krši neka ustavna odredba", kazao je Milović. 

Pravnica i bivša poslanica Snežana Jonica ističe da Ustavni sud nije nadležan  da odlučuje o pojedinačnim pravnim aktima, on je trebalo da odbaci predlog koji mu je dostavljen na odlučivanje.

A da odlučuje o izbornom procesu novi predsjednik Milatović ne može, poručuje Jonica. 

"Milatović stupa na dužnost nakon 20. maja, a krajnji i rok za podnošenje izbornih lista je 16. maj", ističe Jonica.

Navodi da ustavne norme vanredno i ratno stanje mogu obezbijediti preduslov za odgađanje zakazanih izbora.

A odgađanje izbora radi nastavka neodrživog stanja pod izgovorom spašavanja ljetnje turističke sezone, za Jonicu nijesu dovoljno jak argument. Raspuštena Skupština, Vlada bez povjerenja, objašnjava, dovoljani su razlozi da se političke partije izvagaju 11. juna. To je, poručuje Jonica, koliko potreba toliko i neminovnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.