Abazović: Veljović pokušava građane da zloupotrijebi za svoje ciljeve
Dritan Abazović

Abazović: Veljović pokušava građane da zloupotrijebi za svoje ciljeve

Savjetnik crnogorskog predsjednika i bivši šef policije Veselin Veljović pokušava da građane koji se nacionalno osjećaju kao Crnogorci zloupotrijebi za svoje ciljeve, koji nemaju veze s nacionalnim interesima Crne Gore, ocijenio je vicepremijer Dritan Abazović.

On je to kazao “Vijestima” komentarišući Veljovićeve pozive građaniima na masovno okupljanje, a policajce na odbijanje naređenja prilikom predstojećeg ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju 5. septembra.

Abazović je rekao da je Veljović decenijama unazad na suprotnoj strani od interesa Crne Gore.

"To je čovjek koji je 90-ih proganjao, hapsio i tukao suvereniste. Siguran sam da se iskreni suverenisti i Crnogorci neće odazvati njegovom pozivu, koji predstavlja pokušaj sprečavanja obračuna novih institucija s kriminalom”, istakao je Abazović.

On je naveo da je kao koordinator službi bezbjednosti o ustoličenju Joanikija razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova i šefovima policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Abazović je rekao da je što se tiče službi bezbjednosti, situacija krajnje redovna.

"Pratićemo prilike i, u skladu s procjenama, donijeti odluke koje su u interesu građana. Pozivam da nam u tome pomognu i Mitropolija crnogorsko-primorska i građani koji namjeravaju da protestuju. Nadam se da ćemo razviti partnerstvo kako bi najavljeni događaj prošao bez većih problema, na miran i dostojanstven način”, poručuje Abazović.

On je kazao da Veljović ima pravo da iznosi svoje stavove, ali pozvao građane da ne nasijedaju na njih.

"Tekst se ne može posmatrati samo kao lični stav"

Snežana Jonica kazala je "Vijestima" da postoji više razloga zbog kojih se Veljovićev tekst ne može posmatrati samo kao lični stav.

"Veljović je posljednjih 15 godina obavljao niz funkcija u sektoru bezbjednosti - funkcije direktora policije, savjetnika za bezbjednost i odbranu predsjednika, sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost... Osim toga, službovao je u izviđačko-diverzantskim jedinicama JNA početkom 90-ih. Upravo činjenica da je na funkcijama, koje je obavljao, bio u posjedu najvažnijih informacija iz sektora bezbjednosti, da je stekao posebna znanja i sposobnosti za ‘diverzantske’ aktivnosti, te mogućnost da saznanja i podatke koja posjeduje može zloupotrijebiti u korist organizatora skupa, a protiv državnih organa, osnov je da se njegova kolumna ne može tumačiti samo kao ‘lični stav’, jer može biti i više od toga", smatra ona.

Jonica kaže da bez obzira na slobodu mišljenja na koju se Veljović poziva - a bio je, prema njenim riječima, sklon da istu "suzbija i ubija dok je činodejstvovao" na bezbjednosnim funkcijama - njegov tekst i poruke koje je u njemu poslao razlog su za hitno sazivanje sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, kao i Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

"Odbor za bezbjednost u skladu sa članom 15 Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, ima osnov da realizuje kao vanrednu aktivnost odbora upućivanje zahtjeva organima i institucijama iz oblasti bezbjednosti i odbrane u cilju dostavljanja informacija ili izvještaja o određenom pitanju. U ovom slučaju, neophodno je da odbor od nadležnih organa dobije informacije o svim operativnim saznanjima koja imaju, a tiču se potencijalne pripreme za izvršenja krivičnih djela protiv državnih organa, kao i krivičnih djela protiv javnog reda i mira propisanih Krivičnim zakonikom Crne Gore u glavama 30 i 32, i moguće povezanosti Veljovića s tim aktivnostima, ako se odvijaju", objašnjava ona.

Jonica smatra da bi premijer Zdravko Krivokapić morao u najkraćem roku da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

"Vijeće je, između ostalog, na osnovu člana 10 Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore, nadležno da razmatra obavještajno-bezbjednosne procjene rizika i prijetnji po nacionalnu bezbjednost. Članovi tog tijela bi na sjednici prije svega zaprimili saznanja o dosad sprovedenim aktivnostima Biroa za operativnu koordinaciju ovim povodom. Naročito zbog toga što je premijer u svojoj izjavi već ukazao da ima određena saznanja o nedozvoljenim Veljovićevim radnjama", naglašava Jonica.

"Vijestima" iz premijerovog kabineta nije odgovoreno da li će on sazvati sjednicu Vijeća zbog Veljovića. Takođe, list od predsjednika Odbora za bezbjednost Milana Kneževića (Demokratski front) nije dobio odgovor da li će zakazati sjednicu tog skupštinskog tijela.

Mina/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.