Građanska inicijativa 21. maj: Crnoj Gori  je neophodna transformisana politička klasa
Građanska inicijativa 21. maj

Građanska inicijativa 21. maj: Crnoj Gori je neophodna transformisana politička klasa

Građanska inicijativa 21. maj saopštila je da je Crna Gora već dvije godine u stanju ustavnog i institucionalnog rasula, političkog haosa, ekonomskog propadanja i osnažene devastacije kulture, medija i prosvjete.

"Oligarhijska, pohlepna i uskopartijska postreferendumska politika DPSa i njegovih pratilaca dovela je na vlast velikosrpske kolaborante, tragikomične populiste i štetočinske neznalice. Dugogodišnja gnjila suverenistička politika uzrok je formiranja sadašnje rušilačke parlamentarne većine. Smještanjem državne ideje u privatne džepove i njenim monopolističkim tretiranjem od strane DPSa širom su otvorena vrata dolasku na vlast istih ili znatno gorih javnih politika", poručili su iz Inicijative.

Zato smo danas kako navode iz GI "21. maj" suočeni sa nastavkom najgorih praksi Đukanovićevih vlasti, ali i marionetskom predajom države Vučićevoj putinofilskoj Srbiji kao i poništavanju proevropske politike.

" Istovremeno, trodecenijski oportunizam i trgovina DPSovih lidera sa SPC, koja je oruđe u rukama velikosrpske i moskovske politike, dovela je do uzurpacije crnogorskog duhovnog nasljeđa, stalnog ataka na crnogorski kulturni i nacionalni identitet i ponižavajuće klerikalizacije društva. Time je višedecenijski konvertitski režim zasnovan na ličnim i stranačkim interesima zakonomjerno doživio slom i istovremeno gurnuo državu u ruke anticrnogorske i antievropske politike", dodaje se u saopštenju.

Podsjetili su da u posljednje dvije godine suverenističke stranke ništa nijesu učinile u pogledu suočavanja sa uzrocima i razlozima sopstvenog poraza.

"Naprotiv, osim kuknjave o "izgubljenoj državi" sva politika im se svela na pokušaje da kapitalizuju i prisvoje iskreni patriotski i građanski otpor aktuelnoj vlasti. Pritom, stalno se pozivajući na "jedinstvo suverenista” ne bi li tako i dalje zadržali kompromitovanu dominaciju unutar tzv. državotvorne politike i time primarno sačuvali svoje položaje i interese. Danas kada je Crna Gora, zahvaljujući DFu i njegovoj posluzi iz Demokrata i Ure, na korak od sukoba sa EU i SADom, što vodi u sunovrat našu državu i društvo, posljednje što nam je potrebno jeste i bilo kakva nova "prodaja magle" od strane DPSa, njegovih saveznika i njima lojalnih  aktivista", kategorični su iz GI "21. maj".

Koliko je kako naglašavaju već sada izvjesno da će Vučićeve političke falange kao i ostaci Ure i Demokrata, na sreću udariti u ZID, toliko je i jasno da nema povratka na vlast dekadentnih suverenističkih stranaka i njihovih lidera.

"Baš kao što je očigledno da je ukupna politička klasa  diskreditovana na međunarodnom i na unutrašnjem planu i da ne budi nikakvu nadu u oporavak države i ozdravljenje društva. Državu u EU ne može voditi odbačeni DPSov koalicioni režim, niti će je  moći voditi umreženi beogradski poslušnici i putinofili, lakeji SPC i poslužitelji iz tzv. građanskih stranaka. Crnoj Gori  je neophodna transformisana politička klasa i proevropska društvena elita, kao i iskusni, kredibilni i pošteni lideri koji će jednako biti posvećeni zaštiti državnih interesa kao i korjenitim i sveobuhvatnim društvenim reformama. Treba nam pravedna, pravna i građanska država posvećena brzom učlanjenju u EU, ekonomskom i kulturnom razvoju, kao i progresivna politika koja će, uz podršku ubjedljive većine građana, odbaciti subverziju države, populističku partitokratiju i uvezeni kleronacionalizam", zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative "21. maj".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.