Građanska inicijativa 21. maj: Za Crnu Goru presudno da se izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat Parlamentu
Građanska inicijativa 21. maj

Građanska inicijativa 21. maj: Za Crnu Goru presudno da se izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat Parlamentu

Za Crnu Goru je od presudnog značaja da se konačno izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda i odmah nakon toga skrati mandat diskreditovanom Parlamentu, poručeno je danas iz Građanske inicijative 21. maj.

Ovim bi se kako poručuju iz GI "21. maj" izbjeglo dalje institucionalno rasulo u državi i privremeno otklonila prijeteća blokada pregovora sa Briselom.

"Zato je u ovom trenutku prvorazredni nacionalni interes da se izabere funkcionalan Ustavni sud, čime bi se stekli uslovi da se napokon uspostavi sudska zaštita ustavnosti i zakonitosti u crnogorskom pravnom poretku. Istovremeno, otvorila bi se vrata nesmetanom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. U suprotnom, politička klasa bi jos jednom potvrdila da se iza svake "principijelne", "svetosavske" ili  "patriotske" riječi krije samo goli stranački, lični ili tuđi interes", kategorični su iz "21. maj".

Podsjetili su kako navode da je država odavno talac šibicarske političke klase i zato je i sada upitno da li će vladavina zakona imati prednost u odnosu na stranačke interese i lične kalkulacije.

"Naime, očigledno je da su uzurpatori izvršne vlasti i  klerikalni populisti (Ura, Snp, Demokrate), kombinovani sa velikosrpskom poslugom i Vučićevim lakejima (DF i privjesci), uz svetosavsko-ekonomske demagoge (Evropa sad) i prodavce patriotske magle (DPS i lojalisti), zajednički uobličili sliku degutantne političke klase. Zato je važno da se uz pritisak Zapada što prije održe objedinjeni predsjednički i vanredni parlamentarni izbori. Ostaje nada da nakon njih sebična i pohlepna politička klasa neće moći kao do sada opstruirati crnogorski put u EU, kao i da će postati iole odgovornija, manje petokolonaška i više u službi građana", zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative "21. maj".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.