DF: Crna Gora se nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi, opoziciji ovakvo stanje odgovara
Foto: TVCG

DF: Crna Gora se nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi, opoziciji ovakvo stanje odgovara

Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić kaže da će parlamentaran većina glasati za sva četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, a opoziciju poziva da podrži bar jednog kandidata.

Na sastanku je kaže postignut konsenzus oko toga da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi koja se očitava u tome da nemo Vladu, nemo mandatara, da se vlast ne može formirati u nekoliko opština zbog blokade Ustavnog suda.

“Ako nemamo Ustavni sud ne možemo imati valjane predsjedničke izbore, ni parlamentarne”, navela je Kordić.

Ona partije opozicije poziva da glasaju bar za jednog sudiju Ustavnog suda, kako bi država bila odblokirana.

“Naš stav je da je rješenje u izboru sudija Ustavnog suda i svoj doprinos ćemo dati”, navela je Kordić.

Poslanica DF-a Maja Vukućević kaže da je na sastanku opozicija bila tvrda u stavovima da neće glasati za sudije Ustavnog suda.

“Moj utisak je da opozicija svjesno blokira izbor sudija Ustavnog suda, jer im ovakvo stanje odgovara”, navela je Vukićević.

Bošnjak: Đukanović rekao da neće dati mandat Lekiću

I poslanica PzP-a Branka Bošnjak kaže da je izbor sudija Ustavnog suda prioritet, te da su se svi saglasili da je Crna Gora u dubokoj krizi. Kaže i da su na sastanku "maske pale i da su bili svi brutalno iskreni".

"Uspjeli smo da izvučemo od predsjednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negdje je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara", kazala je Bošnjak.

Dodala je i da je Đukanović rekao da nije imao namjeru da ih sve ne pozove, ali je "pomenuo negdje i skraćenje mandata Skupštini u smislu da to nije iskoristio".

Bošnjak se nada da će sljedeći sastanak biti konstruktivniji.

Lider Raničke partije Maksim Vučinić je rekao da je većina izrazila jasan stav da će glasati za svo četvoro sudija.

"Ko bježi od toga? Lično predsjednik države koji je više puta prekraio Ustav u prethodne dvije godine", naveo je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.