Đurović: Posljedice ruske agresije na Ukrajinu dodatno ukazale na značaj regionalne saradnje
Foto: Skupština Crne Gore

Đurović: Posljedice ruske agresije na Ukrajinu dodatno ukazale na značaj regionalne saradnje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, na poziv predsjednika Baltičke skupštine Janisa Vucansa, prisustvovala je 41. zasijedanju Baltičke skupštine i 28. sjednici Baltičkog savjeta, kao i ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice osnivanja Parlamenta Republike Letonije – Saeima, koji su održani u Rigi, Republika Letonija, od 27. do 28. oktobra 2022. godine.

“Govoreći o kompleksnoj geopolitičkoj klimi, predsjednica Đurović je istakla da su posljedice ruske agresije na Ukrajinu dodatno ukazale na značaj regionalne saradnje, zajedničkog djelovanja i koordinisanog regionalnog pristupa prevenciji i prevazilaženju izazova uzrokovanih ratom na pragu naših regiona. U tom smislu, ukazala je da Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi – SEECP za nas predstavlja jedan od najvažnijih okvira regionalne saradnje koji doprinosi jačanju stabilnosti, bezbjednosti i ukupnom razvoju jugoistočne Evrope”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Osvrnuvši se na moto crnogorskog predsjedavanja – “A SEE of culture, a SEE of cooperation”, Đurović je istakla da on predstavlja posebnu poruku kojom smo željeli da naglasimo mnogostruke kulturne spone koje povezuju zemlje našeg regiona i koje predstavljaju snažan podsticaj za dalje jačanje saradnje i partnerstava u jugoistočnoj Evropi.

“Predsjednica Skupštine je upoznala prisutne i sa glavnim prioritetima crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, a to su: jačanje bezbjednosne saradnje, zaštita ljudskih prava, vladavina prava i osnaživanje demokratskih institucija, ekonomska saradnja i infrastrukturna povezanost, zelena tranzicija, dalje ublažavanje i prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih posljedica pandemije Covid-19 i evropska integracija država aspiranata iz regiona jugoistočne Evrope”, navodi se u saopštenju.

Od svih navedenih prioriteta, ono što najviše povezuje zemlje članice SEECP, koje su u procesu pristupanja EU, je da u što skorijoj budućnosti postanu dio ujedinjene porodice evropskih naroda, istakla je predsjednica Đurović i naglasila da će upravo angažman Baltičke skupštine na ovom planu pomoći da naša EU perspektiva bude izvjesnija.

Ističući da je Baltička skupština poslužila kao model za uspostavljanje parlamentarne skupštine SEECP, Đurović je istakla da je od posebnog značaja održavanje veza i uspostavljanje frekventnije komunikacije sa zvaničnim predstavnicima zemalja članica baltičkog regiona, ne samo na bilateralnom planu, već i kroz kredibilnu međunarodnu organizaciju kao što je Baltička skupština.

“Predsjednica Đurović je iskoristila priliku i u ime PS SEECP i Skupštine Crne Gore predsjednici Inari Murniece čestitala veliki jubilej, 100. godišnjicu od konstituisanja prvog saziva Parlamenta Letonije”, dodaje se u saopštenju.

Baltička skupština je međunarodna organizacija za saradnju između parlamenata Republike Estonije, Republike Letonije i Republike Litvanije, formirana na osnovu Zajedničke odluke koju su usvojili članovi/ce parlamenata ove tri države u Viljnusu 1. decembra 1990. godine.

Sveobuhvatni cilj Baltičke skupštine je koordinacija saradnje između nacionalnih parlamenata Estonije, Letonije i Litvanije. Baltička skupština razmatra pitanja i različite projekte koji su od interesa za članove/ce nacionalnih delegacija i država članica, donosi odluke u skladu sa načelima jednakosti, uzajamne koristi i jednoglasnosti i razvija saradnju sa drugim regionalnim, međunarodnim i međuparlamentarnim organizacijama.

“Dvije glavne teme ovogodišnje Baltičke skupštine su kako težiti snažnom i ujedinjenom baltičkom društvu koje je spremno da izađe u susret izazovima koje predstavljaju spoljnje prijetnje i izgradnja otpornijih, međusobno povezanijih i koordinisanijih energetskih sistema u baltičkim državama, sa ciljem traženja trenutnih akcija, ali i dugoročnih rješenja”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.