Đurović sa predsjednikom Azerbejdžana: Nadam se da će isporuke gasa ići i kroz Crnu Goru
Foto: Skupština Crne Gore

Đurović sa predsjednikom Azerbejdžana: Nadam se da će isporuke gasa ići i kroz Crnu Goru

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

“Ističući dobre i prijateljske odnose Crne Gore i Azerbejdžana, predsjednica Đurović je naglasila da posebno cijenimo doprinos ove zemlje realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu destinaciju za investiciona ulaganja, te je posebno istakla zadovoljstvo realizacijom projekta “Portonovi”, koji je u ljeto 2021. godine potpuno završen”, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Imajući u vidu veliku energetsku važnost Azerbejdžana u geopolitičkom smislu, Đurović je pozdravila potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Azerbejdžana i Evropske komisije, kojim Republika Azerbejdžan namjerava da udvostruči isporuke gasa Evropi do 2027. godine, te je iskazala očekivanje da će isporuke gasa ići i kroz Crnu Goru budući da je članica TAP projekta (Jadransko-jonski gasovod (IAP krak) koji prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

“Ukazujući na interes za snaženje saradnje u domenu turizma, predsjednica Skupštine je izrazila zadovoljstvo povodom produženja čarter letova Baku – Tivat u 2023. godini. S tim u vezi, pozdravila je potpisivanje Sporazuma o vazdušnim uslugama između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Azerbejdžan, koji stvara preduslove za otvaranje direktne avio linije tokom cijele godine, čime bi se omogućila veća mobilnost turista i privrednika dviju zemalja”, navodi se u saopštenju.

Ona je podsjetila da je Crna Gora, u duhu jačanja prijateljskih odnosa i sa ciljem snaženja saradnje u oblasti turizma i povećanja turističkog prometa, 2012. godine počela privremeno da oslobađa državljane Azerbejdžana od potrebe pribavljanja vize, da bi im od 2015. godine, jednostranom odlukom Vlade Crne Gore bilo omogućeno da borave do 90 dana bez vize.

“Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev je pozdravio dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje i istakao da postoje brojne oblasti za saradnju koje treba iskoristiti, a naročito je potencirao mogućnost gasifikacije Crne Gore u čemu Azerbejdžan može imati značajnu ulogu”, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da bi, u cilju diversifikacije crnogorske ekonomije, bilo od izuzetnog značaja sa ekspertskog nivoa sagledati potencijale za saradnju u pomenutoj oblasti, s obzirom da će od toga umnogome zavisiti budućnost Crne Gore u godinama pred nama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.