GI “21. maj“: Za današnju situaciju u Šavniku odgovornost isključivo snose VDT i UP
Građanska inicijativa 21. maj

GI “21. maj“: Za današnju situaciju u Šavniku odgovornost isključivo snose VDT i UP

Građanska inicijativa “21. maj” ocijenila je da je u Šavniku ozbiljno narušen izborni proces a odgovornost za to kako navode snose isključivo Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije koji nijesu osigurali pravovremeno i efikasno djelovanje nadležnih državnih tužilaca i policijskih službenika.

Namjerno su kako upozoravaju iz GI. 21 maj stanovnike Šavnika prepustili prostom i nasilničkom djelovanju grupa i pojedinaca.

“Nadležnim državnim organima, dakle tužilaštvu i policiji, blagovremeno je ukazano na namjere i planove političkih partija i grupa okupljenih u političkoj koaliciji “Zajedno za budućnost Šavnika” ali i pored toga nijesu djelovali preventivno, niti su osigurali nesmetano sprovođenje izbora. Naprotiv, podnošenje krivičnih prijava od strane policije i to nakon što je prekinuto glasanje na već četiri biračka mjesta, od kojih su neka i najbrojnija u toj opštini, predstavlja samo farsu Uprave policije koja je bila obavezna da spriječi i zaustavi izvršenje krivičnih djela na štetu izbornih prava“, dodali su iz Inicijative.

Uprava policije je kako poručuju po prijavi saslušala određene osobe.

“Nakon prikupljenog obavještenja ta lica nijesu, kako se i razumno očekivalo, zadržana da bi se spriječlilo dalje izvršenje krivičnog djela već su puštena na slobodu nakon čega su prekinula i onemogućila dalje glasanje i na drugim biračkim mjestima. Koliku lakrdiju sprovodi Uprava policije potvrđuje i njena najava da će navodno snimati osobe i događaje u Šavniku na javnim mjestima. Od te najave stanovnici Šavnika i javnost Crne Gore nemaju ništa i čelnici Uprave policije i CB Nikšić su samo potvrdili da su marionete u rukama partija bliskih Demokratskom frontu“, kategorični su GI.

Građanska inicijativa “21. maj” je ovim povodom na vrijeme podnijela krivičnu prijavu na koju očigledno Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću nijesu adekvatno reagovali. 

Građanska inicijativa “21. maj” je podsjetila da su Uprava policije i državno tužilaštvo bili dužni da djeluju u interesu javnosti i osiguraju mirno održavanje izbora i stabilan javni red i mir. 

“U ovom slučaju snose odgovornost zbog svog nečinjenja i nedovoljne primjene svojih ovlašćenja“, zaključili su oni.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.