Prva fotografija ogromne crne rupe usred Mliječnog puta
Foto: Reuters

Prva fotografija ogromne crne rupe usred Mliječnog puta

Naučnici su po prvi put uspjeli da fotografišu ogromnu crnu rupu koja se nalazi usred naše galaksije - Mliječnog puta.

Poznat kao Sagitarijus A, masa ove crne rupe je milionima puta veća od mase sunca.

Kako je prenio BBC, usred slike se nalazi tamni dio i to je mjesto u kom se rupa nalazi, a okružena je svjetlom koje dolazi od jako zagrijanih gasova čije kretanje ubrzava ogromna gravitaciona sila.

Poređenja radi, prsten je otprilike veličine Merkurove orbite oko naše zvezde, odnosno putanje koju Merkur pređe krećući se oko Sunca. To je otprilike 60 miliona kilometara.

Srećom, dodaje BBC, ovo čudoviše od crne rupe je mnogo udaljeno od nas, oko 26.000 svetlosnih godina i ne postoji mogućnost da nas ugrozi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.