Naučnici otkrili: Crna rupa se sudarila se nečim što ne bi trebalo da postoji
Foto: Pixabay

U trenutku sudara je bila 23 puta masivnija od Sunca

Naučnici otkrili: Crna rupa se sudarila se nečim što ne bi trebalo da postoji

Astronomi se i dalje češu po glavama zbog otkrića sudara crne rupe sa misterioznim objektom neuobičajene veličine i mase.

Novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu The Astrophysical Journal Letters opisuje sudar između crne rupe i objekta koji tek treba da bude identifikovan. U trenutku sudara crna rupa bila je 23 puta masivnija od Sunca, a neidentifikovani objekat samo 2,6 puta.

Naučnici navode da bi manji objekat mogla da bude crna rupa ili neutronska zvijezda, koja je supergusti ostatak eksplodirane zvijezde, prenosi RTS.

Ukoliko je riječ o crnoj rupi, to bi bila najmanja ikada otkrivena – najlakša do sada otkrivena je bila pet puta teža od Sunca.

Sa druge strane, neutronska zvijezda mase 2,6 Sunca bila bi najteža ikada otkrivena, jer je do sada najteža neutronska zvijezda koju su astronomi otkrili imala masu od 2,3 i 2,4 Sunca.

U svakom slučaju, objekat predstavlja nešto što astronomi nisu ranije vidjeli i, zapravo, bi mogao da bude potpuno nova vrsta gustih, kompaktnih objekata.

„Otkriće je šokantno zato što smo pronašli objekat sa masom koju nismo očekivali. Najintrigantniji dio studije jeste otkriće objekta u tom rasponu između 2,3 i 5 Sunčevih masa, sa kojim se nismo susretali“, ističe Imre Bartos, astrofizičar sa Univerziteta na Floridi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.