DIK utvrdila dvojezični obrazac za davanje potpisa podrške izbornim listama
Državna izborna komisija

DIK utvrdila dvojezični obrazac za davanje potpisa podrške izbornim listama

Državna izborna komisija jednoglasno je donijela dopune dva podzakonska akta kojima je predviđeno da se potpis birača za podršku izbornoj listi može dati i na dvojezičnom obrascu PB-1a (na crnogorskom i albanskom jeziku).

Ovom novinom Državna izborna komisija je svojim podzakonskim aktom predvidjela mogućnost da birači albanske nacionalnosti potpise podrške daju na obrascu i na albanskom jeziku.

Komisija je konstatovala da postoji potreba da u narednom periodu započne proces prevođenja i ostalih obrazaca na albanski jezik u cilju njihovog korišćenja u narednim izbornim procesima.

Komisija je zaključila da će u skladu sa svojim nadležnostima ukazati, opštinskim izbornim komisijama koje sprovode izbore u opštinama u kojim Albanci čine većinu ili značajan dio stanovništva na potrebu dvojezičnog uređenja njihovih web stranica.

U narednom periodu DIK će u zavisnosti od  raspoloživih sredstava, resursa i tehničkih mogućnosti blagovremeno otpočeti aktivnosti u cilju dostupnosti informacija na albanskom jeziku. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.