Sretenje Gospodnje: Prvi susret Boga i čovjeka pod svodovima hrama u Jerusalimu
Sretenje Gospodnje

Sretenje Gospodnje: Prvi susret Boga i čovjeka pod svodovima hrama u Jerusalimu

Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu, danas slave Srpska pravoslavna crkva i vjernici.

Prvi susret Boga i čovjeka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac, slavi se uvijek četrdesetog dana po Božiću.

Sretenje je jedan od 12 najvećih praznika hrišćanstva, a sama riječ "sretenje" označava susret.

Ovaj praznik praznuje se od samog početka hrišćanstva, ali je kao svečanost uveden tek u 6. vijeku u vrijeme cara Justinijana.

Smatra se da se na današnji dan susreću zima i ljeto. Vjeruje se da na Sretenje mrazevi popuštaju, a priroda se sprema za ljepše vrijeme i dolazak proljeća i ljeta.

Vjeruje se da će, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi izađu iz jazbine, uplaše se svoje sjenke i vrate se na spavanje, zima potrajati još šest nedjelja.

Ako je dan oblačan, medvedi neće vidjeti svoju sjenku i neće se vratiti u jazbinu, što označava kraj zime.

Postoji vjerovanje da djevojke treba da paze kog muškarca će ujutru prvog sresti, jer će i budući mladoženja ličiti na njega.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.