Crna Gora članica Savjeta UN-a za ljudska prava
Ilustracija

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo

Crna Gora članica Savjeta UN-a za ljudska prava

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora biće članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država (Ženeva), u periodu od 2022. do 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora biće članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država (Ženeva), u periodu od 2022. do 2024. godine", navode u saopštenju.

Izuzetan uspjeh crnogorske diplomatije rezultat je, kako ističu, demokratskih vrijednosti koje Crna Gora baštini, te opredjeljenja da temeljne tekovine poput ljudskih prava i sloboda štitimo i kontinuirano unapređujemo na nacionalnom i međunarodnom nivou.

"Tokom predstavljanja crnogorske kandidature za članstvo u ovom tijelu, predstavljena je jasna orjentacija naše države da sve njene politike i strategije budu usmjerene ka reformskim procesima, te nadgradnji demokratskih kapaciteta i osiguravanju prosperiteta, blagostanja i bolje budućnosti svih građana", poručuju iz MVP.

Ovi prioriteti na unutrašnjem planu, kažu, ujedno oslikavaju privrženost naše države vrijednostima i principima na kojima počiva međunarodni poredak.

"Takođe, crnogorsku kandidaturu dodatno je ojačala činjenica da naša zemlja predstavlja pozitivan primjer multietničkog sklada, dok je upućena nedvosmislena poruka da očuvanje kulturne, etničke i konfesionalne raznolikosti ostaje visoko na listi nacionalnih prioriteta, baš kao i težnja Crne Gore da njeguje dobrosusjedsku politiku i kao takva bude faktor stabilnosti u regionu", navode u saopštenju.

Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije, kako kažu, dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu, predstavljajući istovremeno i obavezu da i dalje budemo pouzdan partner međunarodne zajednice pružajući podršku u naporima da spriječi kršenje prava i suzbijanje sloboda širom svijeta.

"O takvom opredjeljenju Crne Gore svjedoči činjenica da je naša država aktivna u gotovo svim multilateralnim forumima koji promovišu ljudska prava", zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.