Ilustracija

"Buking" izabrao tri najmirnija evropska grada, jedan od njih nam je u susjedstvu

Turistički stručnjaci sa buking platforme "OVO Network" sastavili su listu najmirnijih evropskih destinacija za predstojeće praznike, a na njoj se nalaze i naši susjedi.

Kombinujući relevantne podatke, kao što su nivo zagađenosti i stepen naseljenosti, sa servisa "Google Maps", buking platforma je izdvojila tri grada koja su okarakterisana kao najmirnija mjesta Evrope.

Hvar, Hrvatska

Ostrvo vreska, crvčaka, i vina, privlačno je i ljeti i zimi, sa prijatnom mediteranskom klimom, i mnogobrojnim uvalama i okolnim ostrvcima.

Smješteno između Brača, Korčule, i Visa, ostrvo Hvar dugo je 70 km, i najduže je ostrvo na Jadranu.

Impozantna utvrđenja dominiraju nad kućama od sivog kamena i narandžastih crepova. Ostaci zidina, koje su gradili brojni napadači, spuštaju se ka širokom korzou, pored šljašteće plavog mora i autentične ribarske luke.

U centru grada su jedan od najvećih trgova u Dalmaciji Trg Sveti Stjepana, čuvena katedrala Sveti Stjepana, kao i renesansno pozorište, jedno od prvih u Evropi.

Na Trgu su i Zvonik, Gradska Loža, i Hektorovićeva palača iz 15. vijeka, a prepoznatljivi su po gotsko-venecijanskim prozorima.

Na južnoj strani trga nalazi se arsenal s kraja 16. vijeka. Na njegovom prvom spratu je 1612. sagrađeno pozorište, prvo javno pozorište na Balkanu.

Izvan zidina starog grada je franjevački samostan iz 1461, i crkva Gospe od Milosti.

Grijer, Švajcarska

U ovo malo švajcarsko mjesto turisti stižu zbog čuvenog sira, ali i zbog srednjevjekovne tvrđave.

Zamak datira iz srednjeg vijeka. Heraldički simbol osnivača zamka je ždral (na francuskom le grue), odatle počinje i ime mjesta, Grijer (Gruyères).

Zamak, oko koga se razvilo selo, osnovao je prvi grof od Grijera 1080. godine, a 19 nasljednika je uspeijvalo da ga zadrži u porodičnom posjedu do 1554. godine.

U međuvremenu, 1493. godine veliki požar je uništio kompletnu unutrašnjost, samo su zidine ostale netaknute.

Posljednji vlasnici iz loze grofa od Grijera obnovili su zamak ali su, zbog velikih troškova obnove, upali u dugove.

Grof Mišel, shvativši da neće moći da se izvuče iz duga, ustupio je zamak opštinskim vlastima Fribura i Berna.

Danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija ovog dijela Švajcarske sa pješačkim zonama pogodnim za odmor sa djecom.

Zahara de la Sijera, Španija

Mali grad na jugu Španije karakterističan je po malom broju stanovnika, ali i po velikom broju dolina i jezera.

S obzirom da nije meta masovnog turizma, grad Zahara de la Sijera idealan je za miran odmor.

Grad predstavlja svojevrsnu kombinaciju religijskih i uslužnih objekata, suvenirnica i barova, tako da za svakog ima po nešto.

Od zanimljvih aktivnosti, preporučujemo vam da posjetite dvorac iz 14. vijeka ili, pak plažu koju je napravio čovek.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.