Preuzeto 25% struje više nego u avgustu 2020.
Ilustracija

CEDIS saopštio

Preuzeto 25% struje više nego u avgustu 2020.

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 263.852.287 kWh električne energije, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Najviše električne energije, oko 34 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS)..

Kako su naveli iz CEDIS-a očitano je ukupno 395.899 brojila, ili 95 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Dodaju da je procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima  99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u avgustu 2.335 puta intervenisale na terenu. Navode da je vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila 308.789 eura.

Na distributivnu mrežu je tokom avgusta priključeno 271 novih korisnika.

Pojasnili su da je prethodnog mjeseca na području Crne Gore ugrađeno 18 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

"Na nivou sekundarne mreže u toku su pripremne aktivnosti na realizaciji planiranih investicija, vrijednosti oko 2.4 miliona eura. Najveći broj projekata aktuelan je u podgoričkom konzumu, gdje će se graditi više objekata za koje se odvijaju intenzivne pripremne aktivnosti. Riječ je o izgradnji devet trafostanica naponskog nivoa 10/4kv, (NDTS “Beri 2” i “Beri 4”, TS "BR.9-PMPG" sa priključnim vodom i uklapanjem u NN mrežu, TS “Nova br.6“ i TS “NOVA br. 10”, prema DUP-u “Zabjelo - Ljubović”, DTS “Br.1 - nova”, prema DUP-u “Konik - Stari Aerodrom III” i DTS “br. 2”, prema  DUP-u “Univerzitetski centar” i stubne trafostanice "Brskut" i "Odžino polje 2" sa priključnim 10kV vodom i uklapanjem u NN mrežu)", ističe se u saopštenju.

Poručuju da su višemilionski projekti planirani i na primarnoj distributivnoj mreži.

"Za izgradnju 1.9 miliona vrijedne TS 35/10kV "Duklo" (2x8MVA) u Nikšiću pribavljeni su urbanističko tehnički uslovi, kao i za rekonstrukciju 35 kV dalekovoda "Markovići"-"Miločer" u Budvi, gdje se takođe planira i rekonstrukcija TS 35/10kV “Buljarica”, kazuje se u saopštenju.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 418 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.