Bombe ispred sjedišta stranaka u SAD ostavljene dan pred nemire 6. januara
Protesti u Americi koji su rezultirali upadom u Kapitol zgradu

FBI objavio

Bombe ispred sjedišta stranaka u SAD ostavljene dan pred nemire 6. januara

Američke vlasti su saopštile da su dvije improvizovane bombe, pronađene ispred sjedišta Republikanske i Demokratske stranke neposredno uoči upada pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa u Kongres SAD, ostavljene dan ranije.

Federalni istražni biro (FBI) je naveo da su istragom otkrivene nove informacije, uključujući podatak da su eksplozivne naprave ostavljene ispred Republikanskog i Demokratskog nacionalnog komiteta 5. januara uveče, između 19.30 i 20.30, dan prije nemira u Vašingtonu u kojima je poginulo pet osoba.

Pripadnici bezbjednosnih snaga pronašli su bombe tek sutradan.

Za sada nije jasno da li to znači da bombe nemaju veze s nemirima 6. januara ili su ih namjerno postavlili oni koji su planirali pobunu na dan kada je Kongres odlučivao o potvrdi pobjede kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Za podatke o tom slučaju vlasti su povećale nagradu na 100.000 dolara.

Republikanski i Demokratski nacionalni komitet nalaze se nedaleko od Kongresa SAD gdje su 6. januara izbili nasilni protesti posle protesta Trampovih pristalica koji osporavaju pobjedu Bajdena na izborima 3. novembra.

Istražitelji su nedeljama zabrinuti zbog mogućih novih napada u Vašingtonu nakon što je Bajden preuzeo dužnost predsjednika 20. januara.

Ministarstvo bezbjednosti SAD u srijedu je izdalo hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika Bajdenove administracije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.