Tri osobe uhapšene zbog upada u Kapitol Hil
Napad na Kapitol hil 6. januara 2021. , Foto: Arhiva

Upad u jedan od simbola SAD

Tri osobe uhapšene zbog upada u Kapitol Hil

Tačno tri godine posle upada u Kapitol hil u Vašingtonu, američka federalna policija je danas saopštila da je uhapsila tri osobe koje su tražene zbog učešća u tom događaju koji je imao dubok uticaj na zemlju.

Džonatan Polok, Olivija Polok i Džozef Hačinson uhapšeni su rano jutros na ranču u Grovlendu u Floridi, navodi se u saopštenju Federalnog istražnog biroa (FBI).

Oni će se pojaviti u ponedeljak pred saveznim sudom u gradu Okala u Floridi.

Uhapšeni su osumnjičeni za napad na državne službenike, remećenje javnog reda i mira u krugu Kapitola hila i nasilni upad bez dozvole.

Policija je nudila nagradu od 30.000 dolara za informacije o Džonatanu Poloku (24) variocu po zanimanju, koji se “smatra naoružanim i opasnim”.

Za 35 mjeseci opsežne istrage koja još uvek traje, američke vlasti su optužile više od 1.200 ljudi, u gotovo 50 država SAD, za njihovo učešće u takozvanom ustanku 6. januara 2021. Više od polovine je osuđeno.

Ti izgrednici su se protivili pobjedi demokrate Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na predsjedničkim izborima 3. novembra 2020. godine, tvrdeći da su izbori bili neregularni.

Donald Tramp (Trump) nikada nije priznao poraz na tim izborima, ali energično poriče da je podsticao svoje pristalice da napadnu sjedište Kongresa.

Centralno pitanje njegove odgovornosti u tom događaju, iz kojeg bi mogla proizaći njegova eventualna nepodobnost za predsjedničke izbore 2024. godine, razmatraće Vrhovni sud 8. februara.

Za sada, on ostaje veliki favorit na republikanskim predizborima.

Prema anketi objavljenoj ove nedjelje, koju su zajednički sproveli Vašington post i Univerzitet Merilend, čak 39 odsto Amerikanaca vjeruje da je napad na Kapitol hil rezultat zavjere koju je skovao FBI.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.