Prosječna zarada u decembru 527 eura
Ilustracija

Monstat saopštio

Prosječna zarada u decembru 527 eura

Prosječna bruto zarada u decembru 2020. godine u Crnoj Gori iznosila je 786 eura, dok je prosječna neto zarada bez poreza i doprinosa iznosila 527 eura, saopštili su iz Monstata.

Prosječna neto zarada u decembru 2020. godine u odnosu na novembar 2020. godine zabilježila je rast od 0,4%, dok je prosječna neto zarada u decembru 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,3%.

Ako se ima u vidu da su potroščke cijene u prošloj godini u odnosu na 2019. zabilježile pad od 0,3 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 2,1 odsto.

Iz Monstata su pojasnili da su prosječne zarade bez poreza i doprinosa u decembru prošle godine u odnosu na novembar porasle u sektorima finansijske djelatnosti i osiguranja 3,5 odsto, građevinarstvo 3,1 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom 3,1 odsto, ostale uslužne djelatnosti 2,6 odsto, trgovina na veliko i malo 2,1 odsto, kao i snabdijevanje električnom energijom 1,3 odsto.

“Rast je zabilježen i u sektorima prerađivačka industrija 1,2 odsto, vađenje ruda i kamena 1,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,1 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 0,7 odsto, informisanje i komunikacije 0,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,4 odsto, saobraćaj i skladištenje 0,4 odsto, usluge smještaja i ishrane 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u decembru u odnosu na novembar zabilježen je u sektorima djelatnosti - poslovanje sa nekretninama dva odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,4 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 1,2 odsto, obrazovanje 0,4 odsto i državna uprava 0,2 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.