Pljevlja: Smanjite zagađenje ili vas zatvaramo

Pljevlja: Smanjite zagađenje ili vas zatvaramo

Ekološka inspekcija zabraniće rad gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima ukoliko do 15. septembra preduzeće Grijanje ne riješi problem emitovanja zagađujućih materija.

“Ekološka inspekcija je po prethodno podnijetim inicijativama obavila inspekcijski nadzor u kotlarnici i naložila mjere u cilju otklanjanja nepravilnosti. Ekološka inspekcija je donijela Rješenje kojim je naloženo d.o.o. Grijanje da preduzme odgovarajuće tehničke mjere na postrojenju kotlarnice u Skerlićevoj ulici u cilju smanjenja opasnih i zagađujućih materija i nakon toga izvrši nova mjerenja i ista dostavi ekološkoj inspekciji na uvid, kao i Rješenje kojim se nalaže da od Agencije za zaštitu životne sredine pribavi dozvolu o dozvoljenim emisijama zagađujućih materija u vazduhu za obavljanje djelatnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije. Za oba rješenja za preduzimanje mjera ostavljen je rok 15. 9. 2024. godine. Ako se ne postupi po naloženim mjerama, ekološka inspekcija će zabraniti rad kotlarnice”, navodi se u obavještenju koje je stanarima u Skerlićevoj ulici dostavio ekološki inspektor Velibor Kljajević.

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u centru Pljevalja predali su početkom aprila predsjedniku oštine Pljevlja Dariju Vranešu peticiju kojom traže da se izmjesti gradska kotlarnica, smještena u prizemlju njihove zgrade.

U međuvremenu, na dopis stanara predsjedniku opštine odgovor stanarima poslao je sekretar Sekretarijata za komunalno-stambene djelatnosti Vule Macanović. U odgovoru se ne navodi da će kotlarnica u ostavljenom roku biti izmještena iz prizemlja zgrade u centru grada, kao što su tražili stanari.

“Kao što sigurno znate, trenutno su aktuelne radnje i postupci u cilju realizacije toplifikacije Pljevalja na način što će se iz pogona TE Pljevlja dobijati neophodna toplotna energija za grad Pljevlja na osnovu čvrstih obećanja Elektroprivrede Crne Gore i resornog ministarstva. Početak realizacije se očekuje tokom ove kalendarske godine, a svakako i Opština Pljevlja će znatno podržati i učestvovati u samoj realizaciji. Iz tih razloga lokalna uprava nije preduzimala mjere u cilju iznalaženja alternativnog rješenja za toplotnom energijom tretnutnog toplotnog konzuma koji se obezbjeđuje iz kotlarnice u Skerlićevoj”, navodi se u odgovoru na peticiju.

Tvrde i da su nadležni sekretar i preduzeće Grijanje od rekonstrukcije kotlarnice 2008. preduzimali mjere koje su dale značajne rezultate na poboljšanja uslova rada u kotlarnici i smanjenja emisije štetnih izduvnih gasova.

“Takođe i vama kao korisnicima usluge Opština je u prethodnim period uz znatna finansijska ulaganja izlazila u susret na način što je na kompletnoj zgradi izvršena sanacija krova fasade i stolarije kao i oslobađanje od plaćanje usluge grijanja u iznosu od 50 odsto. Svakako, i u narednom period do realizacije toplifikacije, a time i do gašenja kotlarnice u Skerlićevoj Opština Pljevlja će se truditi i angažovati sopstvene resurse kao i pomoć drugih subjekata i cilju preduzimanja mjera i smanjenja emisije štetnih i izduvnih gasova ne samo od kotlarnice u Skerlićevoj već i od drugih zagađivača individualnih ložišta”, navodi Macanović u odgovoru.

Osim Vranešu, peticiju su stanari poslati i predsjednicima države i Vlade, Ministarstvu energetike i rudarstva i kancelariji EU, od kojih nisu dobili nikakav odgovor.

Šesmaest stanara zgrade, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha u centru grada, traže izmještanje kotlarnice na drugu lokaciju, najskasnije do 1. septembra.

U obrazloženju su naveli da su izloženi prekomjernom zagađenju iz niskog dimnjaka kotlarnice, koji je prizidan uz zgradu, te da je ugroženo zdravlje stanara, posebno djece.

Ističu i da kotlarnica ne ugrožava samo njih već i cio centar grada s obzirom da se u njoj godišnje, tokom grejne sezone, izloži oko dvije hiljade tona uglja.

Jedan od stanara Marko Dajević Vijestima je edavno da će ukoliko do naznačenog roka ne izmjesti kotlarnica, podnijeti tužbe protiv odgovornih u Grijanju i opštini Pljevlja, kojom će tražiti obeštećenje i zbog ugrožavanja zdravlja stanara i rada bez potrebnih dozvola.

“Stalno rukovodstvo opštine ističe da su im građani na prvom mjestu. Ovo je odlična prilika da pokažu koliko ima je stvarno stalo do nas građana ili će da nastave sa prethodnom višedecenijskom politikom”, rekao je Dajević.

Ističe da je dosta stanara oboljelo, a mnogi su mladi umrli od plućnih i kardiovaskularnih bolesti zbog nemara bivših kao i sadašnjih gradskih i državnih vlasti.

“Tražimo da kotlarnica bude izmještena najkasnije do 1.septembra 2024. Opština ima nekoliko urađenih projekata za njeno izmještanje za koje je potrebno dva do tri mjeseca. Nadamo se da će neko pomoći nama i našoj djeci, koja su najviše ugrožena i zimi dobijaju gušenja od dima i raznih isparenja iz nelegalne toplane. Napominjemo i da kotlarnica ima trajnu zabranu rada od 2019 godine koju je donio republicki termoenergetski ispektor”tvrdi Dajević.

U preduzeću Grijanje tvrde da im nije zabranjen rad jer je nakon tog rješenja termoenergetski inspector Miloš Kovačević donio novo rješenje kojim je dozvolio rad.

“Imajući u vidu činjenicu da je članom 27. O Izmjenama i dopunama Zakona o energetici izmijenjen član 74. Zakona o energetici na način što se djelatnosti proizvodnje, distribucije i snabdijevanje toplotnom energijom za daljinsko grijanje mogu obavljati bez licence inspektor zaključuje da su prestali razlozi zbog kojih je bilo zabranjeno obavljanje navedenih djelatnosti privrednom društvu Grijanje Pljevlja”, navodi Kovačević u zapisnijku o inspekcijskom pregledu od 29. Septembra 2020. godine.

Kovačević zaključuje da kotlarnica u Skerlićevoj ulici ispunjava minimum tehničkih uslova za rad i da se može koristiti u skladu sa propisima.

Prethodno je termoenergetski isnpektor u aprilu 2020. Donio rješenje kojim je zabranio rad kotlarnice u Skerlićevoj do dobijanja licence od Regulatorne agencije za energetiku.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijeva se oko 350 stanova i veći broj poslovnih prostora u centru grada, za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja.

Sagorijevanje ogromne količine uglja dovodi do enormnog zagađenja vazduha, a pojedine vrijednosti su i 27 puta veće od dozvoljenih, što je konstatovao Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) u svojim ranijim ispitivanjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.