Vesna Medenica odlazi sa funkcije
Vesna Medenica

Vesna Medenica odlazi sa funkcije

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica održala je sastanak sa kolegama na kojem joj je uručen poklon od sudija tog suda, na kojem je saopštila da uskoro odlazi sa te funkcije, saznaje Dan.

Medenica je 12. oktobra najavila da će podnijeti ostavku narednih dana, ali to se nije desilo.

Odluku o ostavci saopštila je tada na sastanku održanom u Vrhovnom sudu, a koji je bio zatvoren za javnost.

Prema ranijim saznanjima Dana, ostavke bi trebalo da podnese i sedam sudija, među kojima i predsjednici sudova koji su nezakonito izabrani na te funkcije.

Prema amandmanima na Ustav Crne Gore, koji su izglasani u julu 2013. godine, zabranjeno je da ista osoba bude birana za predsjednika Vrhovnog suda više od dva puta.

Vesna Medenica je decembra 2007. prvi put izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, dok je drugi put na tu funkciju postavljena u junu 2014. godine.

Sudski savjet prošle godine nezakonito je sproveo izbor čak pet predsjednika osnovnih sudova i predsjednice Vrhovnog suda, koji su već dva ili više puta obavljali dužnost predsjednika istih sudova.

Tako su, uprkos zakonskom ograničenju od dva mandata, za treći mandat izabrani Milica Jovović, predsjednica Osnovnog suda u Danilovgradu, Radule Piper, predsjednik Osnovnog suda u Bijelom Polju, Hilmija Sujković, predsjednik Osnovnog suda u Plavu, i Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda, začiji izbor postoji iustavna zabrana.

Takođe, za predsjednike Osnovnog suda u Rožajama i Osnovnog suda u Kotoru izabrane su sudije Zahit Camić i Branko Vučković, koji funkcije predsjednika sada obavljaju u čak šestom i osmom mandatu.

Iz Akcije za ljudska prava ranije su saopštili da smatraju da su članovi Sudskog savjeta prekoračili svoja ovlašćenja donošenjem odluke da sačekaju odluku Ustavnog suda Crne Gore po predlogu Sudskog savjeta za ocjenu ustavnosti čl. 17 st. 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju umjesto da konstatuju činjenicu da je usled nastupanja uslova za odlazak u penziju znatnom broju sudija prestala sudijska funkcija.

Ustav Crne Gore propisuje da sudiji prestaje funkcija, pored ostalog, „kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju” (član 121, stav 2).

“Takođe, Ustav propisuje u članu 128 stav 1 tačka 6 da Sudski savjet „utvrđuje prestanak sudijske funkcije”. Sudski savjet je dužan da, na osnovu člana 105 stava 3 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, donese pojedinačne akte o prestanku sudijske funkcije svim sudijama kojima je na osnovu važećeg zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ona prestala, u roku od 30 dana od dana prijema obavještenja o tome od strane predsjednika sudova”, navodi se u nedavnom saopštenju.

Odgovor na ranije pitanje kada će Medenica podnijeti ostavku i da li to zavisi od momenta formiranja nove vlade, koje je Dan ranije uputio Medenici, nijesu dobili.

Kako je Dan nedavno objavio, Upravni sud Crne Gore donio je odluku kojom je usvojio tužbu i poništio odluku Sudskog savjeta kojom je Branko Vučković izabran za predsjednika kotorskog Osnovnog suda na period od pet godina.

Sud je utvrdio da je izabrani kandidat funkciju predsjednika Osnovnog suda Kotor vršio u više mandata.

Ovakva presud a znači da bi po istom principu mogla biti poništena i odluka o imenovanju Vesne Medenice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.