Donald Tramp nema predsjednički imunitet
Donald Tramp

Američki sud donio odluku

Donald Tramp nema predsjednički imunitet

Donald Tramp nema predsjednički imunitet i može da mu bude suđeno po optužbama za zavjeru za poništavanje izbora 2020. godine, presudio je američki sud.

Tramp je tvrdio u značajnom pravnom slučaju da ima imunitet na krivične optužbe za akte za koje je rekao da spadaju u njegove predsjedničke dužnosti, prenosi BBC.

Međutim, današnja presuda suda u Vašington DC pobila je ovu tvrdnju.

To je udarac Trampu koji se godinama pozivao na predsjednički imunitet u mnogobrojnim slučajevima.

Očekuje se da se bivši predsjednik SAD žali na presudu, što znači da bi na kraju slučaj mogao da završi na Vrhovnom sudu gdje republikanci imaju većinu šest prema tri.

Američki specijalni savjetnik Džek Smit optužio je Trampa (77) za zavjeru da poništi pobjedu sadašnjeg predsjednika SAD Džozefa Bajdena na izborima 2020. i da je počinio prevaru kako bi ostao na vlasti.

Suđenje u ovom slučaju prvobitno je bilo zakazano za 4. mart, ali je odloženo dok ne bude donijeta presuda u slučaju Trampovog imuniteta.

Moglo bi da bude odloženo nedjeljama, ako ne i mjesecima, ako slučaj bude završio pred Vrhovnim sudom.

Ranije ovog mjeseca veće sudija je saslušalo slučaj u Apelacionom sudu u Vašingtonu DC.

Trampov advokat se pozvao na ideju da predsjednik koga Kongres nije opozvao ne može da bude predmet krivičnih postupaka. Trampa, ukazao je, opozvao je Prestavnički dom, ali nikada ga nije osudio Senat.

Sudije su, međutim, izrazile sumnju.

Sudija Florens Pen ukazala je da bi sa imunitetom predsjednik mogao da proda državne tajne ili naredi ubistvo političkog protivnika, a da ne brine za krivično gonjenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.