Dušku Kneževiću prijava zbog
Konferencija za medije SDT-a, Foto: Pobjeda

Specijalno državno tužilaštvo

Dušku Kneževiću prijava zbog "Jadranskog sajma": Oštetio budžet Budve za 20 miliona eura

Odbjegli biznismen i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević osumnjičen je da je Opštinu Budva ali i manjinske akcionare u “Jadranskom sajmu“ oštetio za oko 20 miliona eura, saopštila je tužiteljka Lidija Vukčević.

Vukčevič je na konferenciji za medije SDT-a kazala je da je u predmetu "Jadranski sajam" SDT prikupilo dokaze u vezi privatizacije ove kompanije. Podnešena je krivična prijava protiv pet osoba zbog zloputrebe službenog položaja.

Duško Knežević je kako se sumnja, pribavio sebi i drugom imovinsku korist od 20 miliona eura, a u tome su mu, kako je navela, pomogli pomogli izvršni direktor Sajma iz Budve.

"D.K. je, iako je znao da sve ugovorne obaveze nisu okončane tj da uložio 17 miliona eura i da ne može staviti hipoteku, on je 21.04.2005. godine podnio zahtjev za stavljanje hipoteke radi vraćanja kredita od 5 milion eura Pireus banci. D.K. kao predsjednik borda direktora Sajma je istog dana donio odluku da se dopusti stavljanje hipoteke na Sajam", navela je Vukčević. 

Knežević je hipoteke upisao u korist Pireus banke u Atini i Londonu a u cilju naplate potraživanja od 36.000.000 eura, dodala je ona, prenosi Pobjeda.

"Dan danas imovina Jadranskog sajma je pod hipotekom a time je pribavljena imovinska korist D.K. od 30 miliona na štetu Sajma", rekla je ona, dodajući da ni jedan cent od tih kredita Knežević nije uložio u Sajam.

Duško Knežević je u martu 2009. preduzeću BP prodao dio nepokretnosti sajma suprotno privatizacionom ugovoru i mimo znanja borda direktora.

On je prema riječima Vukčević, prodao 20.000 metara kvadratnih za 28 miliona eura.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je da se u ovom slučaju, radilo se o privatizaciji Jadranskog Sajma kroz koju je državna imovina prodata ispod cijene.

"Bilo je dogovoreno da novi vlasnici ne mogu mijenjati djelatnost i da moraju uložiti 17 miliona eura", rekao je Katnić, navodeći da je uađeno sve suprotno u namjeri da se proda zemljište za više od 50 miliona eura.

Katnić je kazao i da je obustavljen postupak protiva protiv vozača Duška Kneževića te da su u ovom slučaju vodili istragu prilikom sprovođenja procedura kojim smo otkrili pranje novca.

"One za koje smo utvrdili da nijesu potpisivali predaju bankama ovih dolara obustavili smo postupak", rekao je Katnić. 

Obustavili su, kako je rekao, postupak protiv 6 osoba među kojima je i svjedok saradnik.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.