Crna Gora zatražila izručenje Duška Kneževića; Advokat: Kada postanete neprijatelj Mila Đukanovića čitav sistem se okrene protiv vas
Duško Knežević

Crna Gora zatražila izručenje Duška Kneževića; Advokat: Kada postanete neprijatelj Mila Đukanovića čitav sistem se okrene protiv vas

Crna Gora je zatražila pred u sudom u Londonu izručenje Duška Kneževića, dok su Knezevićevi svjedoci osporili taj zahtjev, tvrdeći da u Crnoj Gori on ne bi imao pravično suđenje, piše Portal RTCG. Kneževićevi svjedoci su rekli da ako bude izručen da bi se suočio sa optužbama za prevaru od 12,5 miliona eura ne bi imao fer suđenje.

U govoru pred Vestminsterskim sudom, srpski advokat Radovan Grbović rekao je da je Knežević, koji posjeduje desetine kompanija u Crnoj Gori, postao meta politički motivisanog krivičnog gonjenja nakon svađe sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

Crnogorski pravosudni sistem je sklon "političkom uticaju“, rekao je Grbović, koji se pojavio putem video-linka. On je citirao istoriju slučajeva koji su, kako je rekao, pokrenuti da bi se pojedinci optuženi za nedjela upleli u "beskrajne politički motivisane krivične postupke“, prenosi "law360.com".

On se osvrnuo na osudu iz 2019. godine dvojici lidera opozicionih partija i drugima za pokušaj državnog udara 2016. godine. Odluku je kasnije poništio žalbeni sud, koji je naložio ponovno suđenje.

"Kada postanete Đukanovićev neprijatelj, onda će se cijeli državni sistem angažovati da te osobe diskredituje i diskvalifikuje iz politike i života u Crnoj Gori", rekao je Grbović na sudu.

Grbović je rekao da je, iako je pravni i regulatorni okvir Crne Gore blizak evropskom, "implementacija i primjena tih zakona veoma upitna“.

On je citirao izvještaj Fridom Hausa, u kojem je utvrđeno da najveći broj prijava Evropskom sudu za ljudska prava podnose pojedinci iz Crne Gore, koji se suočavaju sa krivičnim postupcima koji u prosjeku traju deset godina.

Ali Crna Gora je u svom pisanom podnesku navela da je nezamislivo da zemlja koja je 'umjereno spremna' da postane članica EU može imati proces suđenja koji je toliko 'flagrantno nepravedan' da poništava ili uništava samu suštinu ljudskih prava pojedinca.

Tužilaštvo polazi od propasti dvije najveće poslovne banke u Crnoj Gori — Atlasmont banke AD Podgorica, poznate kao Atlas banka, i Investicione banke Montenegro AD Podgorica, odnosno IBM banke — koje su bile dio Kneževićeve Atlas grupe. 

Kneževića (63) traže crnogorski tužioci zbog navodne zloupotrebe položaja predsjednika Atlas grupe da ubijedi Đorđa Đurdića, izvršnog direktora Atlas banke, da u ime zajmodavca izda nezakonite garancije.

Optužbe se odnose na navodnu lažnu prodaju hotela u vlasništvu Atlas Hotels Group, fiktivnu prodaju karbonskih kredita i pokušaj nezakonitog zadržavanja novca koji su crnogorski aerodromi deponovali u Atlas banci, navodi se u sudskim dokumentima.

Knežević tvrdi da su akcije protiv njega motivisane njegovim političkim suprotstavljanjem Đukanoviću — za šta je Crna Gora rekla da je besmisleno, navodi se u pisanom podnesku Crne Gore. 

Kler Dobin, pravni savjetnik Crne Gore, rekla je da Grbović nije ispunio svoju dužnost svjedoka da razmotri da li su optužbe protiv Kneževića imale "objektivnu osnovu“.

"Kada tvrdite da je neko krivično gonjen iz političkih razloga, možda bi bilo veoma važno da kao stručnjak shvatite da li sve ima objektivnu osnovu. Vi to niste uradili. Niste pogledali ni dokaze koji su u predmetu, niti osnovu po kojoj se Knežević krivično goni", naglasila je Dobin. 

Dobin je Grboviću tokom unakrsnog ispitivanja sugerisala da se Kneževićev saoptuženi Đurdić već izjasnio krivim za nezakonito davanje garancije u ime Atlas banke.

Činjenica da je izvršni direktor priznao krivicu je objektivna osnova za slučaj, rekla je Dobin.

Dobin je naglasia i da je Knežević prihvatio odvojene navode da je dao mito javnom funkcioneru, što je predstavljalo "veoma jasan i objektivan osnov za krivično gonjenje".

Crnu Goru predstavlja Clair Dobin KC iz Three Raimond Buildings.

Predmet je Crna Gora protiv Duška Kneževića, predmet broj 1902001596, pred Magistratskim sudom u Vestminsteru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.