Milatoviću: Knežević bi mogao biti dobar svjedok, treba mu omogućiti da se vrati u Crnu Goru i kaže neke stvari koje bi bile dobre za ozdravljenje našeg društva
Jakov Milatović

Milatoviću: Knežević bi mogao biti dobar svjedok, treba mu omogućiti da se vrati u Crnu Goru i kaže neke stvari koje bi bile dobre za ozdravljenje našeg društva

Mislim da bi gospodin Knežević bio dobar svjedok i da, ukoliko bi on pristao na to, trebalo bi mu takav status i dozvoliti, i da se vrati se u Crnu Goru, kako bismo i dodatno i kroz njegovo svjedočenje saznali neke možda važnije stvari za oporavak našeg društva, rekao je novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u emisiji “Neki to vole vruće“ sa Irenom Tatar na TV ADRIA.

“Što se tiče ovog arbitražnog postupka koji je gospodin Duško Knežević pokrenuo protiv države Crne Gore, ne želim da prejudiciram. Znate da je uvijek nezahvalno komentarisati arbitražne postupke, i sa pozicije predsjednika nekako bi se uzdržao od toga… Ali, mislim da je uvijek dobro da dvije strane naprave određeni sporazum i da se na taj način dogovore. Posebno ako je to u interesu građana. Ja nijesam ekspert za arbitražne postupke, ali ukoliko je procjena da je u interesu građana da se napravi određena vrsta međusobnog sporazuma, takve stvari ne treba izbjegavati. I dobro bilo da država napravi neku vrstu dogovora sa gospodinom Kneževićem oko arbitraže!”, ocijenio je Milatović, odgovarajući na pitanje koliko bi gubitak arbitražnog postupka koji je predsjednik “Atlas grupe” pokrenuo pred međunarodnim sudom u Hagu sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona evra mogao da ugrozi budžet Crne Gore.

Na pitanje autorke emisije kakav je njegov stav o eventualnom povratku Duška Kneževića u Crnu Goru, napominjući da razgovaraju u studiju Televizije gdje je Knežević u suvlasničkoj strukturi, kao i da je Milatović kao student generacije bio stipendista Atlas fondacije.

“Ostavljam tužilaštvu da odgovori na to pitanje. Lično mislim da bi gospodin Knežević bio dobar svjedok i da, ukoliko bi on pristao na to, trebalo bi mu takav status i dozvoliti, kako bismo bismo i dodatno i kroz njegovo svjedočenje saznali neke možda važnije stvari za oporavak našeg društva u tom smislu prava i pravde. Znate da u tom domenu nijesam ekspert, to je moj politički stav. Niti bilo gdje krijem, niti imam razloga da krijem, da sam nekad kao student generacije, kad je gospodin Knežević, odnosno njegova fondacija davala stipendije, bio dobitnik te stipendije, kao što su mnogi drugi uspješni student bili stipendisti Atlas fondacije. Ja sam gospodina Kneževića sreo tada na toj dodjeli, nikada više nakon toga…  Kažem, gospodin Knežević bi bio dobar svjedok i trebalo bi da se vrati u Crnu Goru”, rekao je Milatović.

Na pitanje zašto afera Koverta koja je imala uticaja na ishod parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine još nije dobila sudski epilog, Milatović je rekao da je to pitanje za tužilaštvo.

"Koliko sam ja informisan, specijalni državni tužilac Novović ne može da stigne baš na svaku stranu i onda u tom smislu treba gospodinu Novoviću dodatno pomoći.”

To su značajne teme, uostalom to je bio dio predizbornih obećanja, i pred predsjedničke i pred parlamentarne izbore 30. avgusta, da će biti procesuirani akteri tih afera? – insistirala je autorka i voditeljka emisije „Neki to vole vruće“.

“Zato i kažem, treba dodatno promijeniti zakon o specijalnom tužilaštvu, gdje će, ja sam siguran u to, doći do situacije da oni koji ne rade dobro svoj posao u tužilaštvu ne treba tu da budu, a neki koji bi su spremni da rade bolje treba tu da dođu, to je stvar koju ja politički podržavam. Mislim da su neophodne te promjene, koje bi isle kao ozdravljenju kompletnog društva.

Imate sada situaciju gdje upravo jedan od vinovnika afere “Koverta” bio generalni sekretar predsjednika Crne Gore. Đe to ima? I sad ja treba da dođem u Predsjedništvo i šta treba da zadržim tog generalnog sekretara, pošto je to profesionalna funkcija. Ja bogami, ne mogu ga zadržati! I onda neka treba meni da kaže to je revanšizam. Kakav revanšizam! Znači, moramo da prihvatimo da su to neke stvari koje su toliko prirodne”, napomenuo je Milatović.

Mišljenja je da ukoliko se sudstvo ostane nereformisano, “džaba smo krečili”.

“Reforma sudstva je vrlo važan politički process. Znači, izbor i zaokruženje svih v.d. pozicija upravo kroz reformu sudstva. Znate da su neke zemlje to uspješno obavile, kroz reizbor tužilaca i sudija. Imamo primjer Albanije, koja je ušla u taj proces prije nekoliko godina, za to je bila podstaknuta od strane Evropske komisije. Čini mi se da je polovina tužilaca i sudija smijenjena, neki su se povukli, neki nijesu prošli proces reizbora. Ukoliko ne ozdravimo naše tužilaštvo i sudstvo, onda ne možemo govoriti o tržišnoj ekonomiji. Jer, vladavina prava je temelj tržišne ekonomije. Ako vi imate na čelu Privrednog suda čovjeka koji je bio dio stačajne mafije, o čemu da pričate, o kakvoj tržišnoj ekonomiji. To mogu da kažem kao ekonomista. Dakle, treba što prije postaviti pitanje reizbora tužilaca i sudija!”, zaključio je je Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.