Uhapšeni zbog sumnje da su planirali otmicu guvernerke i napad na zgradu zakonodavnih vlasti
Ilustracija

SAD

Uhapšeni zbog sumnje da su planirali otmicu guvernerke i napad na zgradu zakonodavnih vlasti

Trinaest muškaraca, od toga sedmorica povezanih sa antivladinom militantnom grupom "Vulverin vočmen", uhapšeno je zbog otpužbi da su namjeravali da otmu guvernerku Mičigena.

Oni se takođe terete da su planirali da izvrše napad na zgradu državnih zakonodavnih vlasti i ugroze sprovođenje zakona, navode iz tužilaštva.

Osumnjičeni se terete da su namjeravali da izvrše otmicu guvernerke Mičigena Grečen Vitmer, demokrate koja se sa predsjednikom Donaldom Trampom sukobila zbog državnih restrikcija protiv kovid-19, u susret predstojećim predsjedničkim izborima, prenosi agencija Rojters.

Tužilaštvo navodi da su osumnjičeni razmatrali da regrutuju 200 pristalica koji bi upali u zgradu zakonodavnih vlasti u prijestonici Lansingu i da uzmu taoce, ali su kasnije preinačili plan, i odlučili da kidnapuju guvernerku Grečen Vitmer u njenoj vikendici.

Šestorica otpuženih muškaraca mogli bi se suoče sa doživotnom kaznom zatvora, ukoliko budu osuđeni za pokušaj otmice Vitmer. Dvojica među njima razmatrali su da upotrijebe taktiku diverzije i bace bombe.

Grupa "Volverin vočmen" je od novembra 2019. godine koristila Fejsbuk kako bi regrutovala članove.

Oni su obučavani da upotrebljavaju vatreno oružje i da izvedu napad na vladu i izazovu građanski rat, navodi se u optužnici.

Grupa je Vitmen planirala da otme prije održavanja predsjedničkih izbora, a biće joj suđeno zbog veleizdaje.

Mičigen je od ključnog značaja u predsjedničkim izborima, koji će da budu održani 3. novembra.

Ova država našla se u fokusu Trampa i njegovih pristalica nakon što je Vitmerova uvela mjere karantina zbog virusa korona, koje su oni kritikovali. Tom prilikom organizovani su protesti, na kojima su učestvovali i naoružani pripadnici militantnih grupa.

Grupa "Volverin vočmen" je u junu uživo emitovala video snimak na fejsbuku, u kojem je kritikovala restrikcije koje je Vitmerova uvela zbog virusa korona.

Fejsbuk je o sadržajima koje je objavljivala grupa policiju obavijestila još prije šest mjeseci, dok je nalog grupe ukinut u junu, nakon što su neki njeni lideri identifikovani kao pripadnici antivladine militantne grupe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.