“Ukrajinu u strahu od poraza“; Zelenski otkazao konferenciju sa zvaničnicima SAD, opasnost od poraza velika
Volodmir Zelenski

“Ukrajinu u strahu od poraza“; Zelenski otkazao konferenciju sa zvaničnicima SAD, opasnost od poraza velika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je razgovor s američkim kongresmenima zbog zastoja oko budućeg američkog finansiranja njegove zemlje. Virtuelni istupi u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa bili su zakazani za utorak, ali su otkazani u posljednji trenutak, piše danas BBC.

Do toga je došlo nakon što je jedan visoki ukrajinski zvaničnik upozorio da postoji opasnost od gubitka rata protiv Rusije ako se ne odobri dodatna američka vojna pomoć, prenio je Index.hr.

Lider većine u Senatu Čak Šumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio. Vodeći demokrata u Senatu kaže da je ukrajinski predsjednik zaokupljen nekim stvarima “u poslednjem trenutku“, ne dajući dodatne pojedinosti.

Predstavnik kancelarije Zelenskog Andrij Jermak rekao je ranije u utorak da postoji “velik rizik“ od ukrajinskog poraza ako izostane kontinuirana podrška SAD. “Biće teško održati iste pozicije i ljudima će biti zaista teško da prežive“, dodao je u govoru u američkom Institutu za mir u Vašingtonu.

Jermakova tmurna procjena stigla je samo nekoliko sati prije nego što se Zelenski povukao iz zakazane videokonferencije s američkim senatorima tokom koje je trebalo da ih izvijesti o ratnim naporima. Ambasada Ukrajine u Vašingtonu nije odmah odgovorila na upit BBC-ja o otkazivanju.

Problemi s finansiranjem

Sve se ovo događa nakon ponovnog pritiska Bijele kuće za dodatnom podrškom Ukrajini. Američki Kongres, međutim, još uvek nije blizu dogovora o kompromisnom paketu potrošnje koji bi pomogao u finansiranju ratnih napora.

“Nemamo novca – i gotovo nam ponestaje vremena“, napisala je Šalanda Jung, direktorka budžeta Bijele kuće, u pismu čelnicima republikanaca i demokrata objavljenom u ponedeljak.

Upozorila je da bi neuspjeh Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini prije kraja godine osakatio naciju u njenoj borbi protiv Rusije i da više nema “čarobnog lonca finansiranja“ iz kojeg bi se pomoć crpila.

Međutim, u ponedeljak je republikanski predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson odbacio najnovije zahtjeve da se osiguraju desetine milijardi dolara dodatnih sredstava.

“Bajdenova administracija nije se uspjela suštinski pozabaviti legitimnom zabrinutošću Predstavničkog doma o nedostatku jasne strategije u Ukrajini, kao ni načinima za rešavanje sukoba ili plana za iznošenje odgovarajuće odgovornosti za pomoć koju pružaju američki poreski obveznici“, napisao je Džonson na društvenim medijima.

Do zastoja u finansiranju dolazi u trenutku kada se čini da su borbe na prvim linijama došle u pat-poziciju. Čini se da je protivofanziva Ukrajine na jugu usporena, dok se kijevske snage bore da zadrže uporište koje su uspostavile na istočnoj obali velike rijeke Dnjepar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.