Osaka odustala od Sinsinatija: Muka mi je od genocida koji se sprovodi nad tamnoputim naordom
Naomi Osaka

"Moramo poslati poruku iz sporta u kojem dominiraju bijelci"

Osaka odustala od Sinsinatija: Muka mi je od genocida koji se sprovodi nad tamnoputim naordom

Naomi Osaka, jedna od najboljih teniserki današnjice, solidarisala se sa NBA igračima i odbila da igra u završnici Sinsinati opena.

Japanka je u četvrtfinalu pobijedila Anet Kontavejt, a potom je u znak protesta zbog rasne i društvene nejednakosti predala duel Belgijanki Elis Mertens. Potom se obratila javnosti.

"Sportistkinja sam, ali prije svega sam tamnoputa žena. Trenutno postoje važnije stvari od sporta na koje treba obratiti pažnju. Važnije je da vidimo šta se dešava nego da me gledate kako igram tenis. Ništa se neće promijeniti što ja neću igrati, ali mogu da promijenim nešto i započnem diskusiju u sportu u kojem najviše igraju bijelci. Umorna sam više od stvari koje se dešavaju. Muka mi je od genocida koji policija sprovodi nad tamnoputima", saopštila je Osaka.

Osakin otac je sa ostrva Haiti na Karibima, a majka joj je Japanka. Osvojila je US open 2018. i Australijan open 2019. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.