Auto-litija stigla do granice sa CG: Želimo da kažemo našoj crnogorskoj braći da smo tu za njih
Foto: Rina

Auto-litija stigla do granice sa CG: Želimo da kažemo našoj crnogorskoj braći da smo tu za njih

Auto-litija koja je u nedjelju ujutru iz Beograda krenula u Crnu Goru u znak podrške građanima koji protestuju protiv Zakona o vjeropispovijesti, stigla je oko 15 sati do crkve Svetog Ilije na Jabuci, mjestu kod Prijepolja nedaleko od granice. Prije početka auto-litije u Beogradu je služen je moleban.

Kolona automobila koja je stigla do Jabuke dugačka je oko pet kilometara i u njoj učestvuje nekoliko stotina građana.

Tan2020823815369681

Foto: Tanjug

Na graničnom prelazu između Srbije i Crne Gore, u manastiru Svetog Ilije učesnike je dočekao episkop mileševski Atanasije Rakita rekavši da se svetinje brane jer su najsvetiji dio pravoslavne vjere.

"Dobrodošli na prostore eparhije Mileševske, na ovo naše srpsko brdo na 1200 metara koje se nalazi između velikih srpskih svetinja. Eparhija Mileševska spaja sve što je sveto i u Pljevljima, Prijepolju, Novoj Varoši, Prijepolju i služi kao spona. Braćo i sestre vi ste došli iz Beograda i Šumadije, na naš tavor, u pravo vrijeme. Pored nas, naša braća u Crnoj Gori bore se za očuvanje naših zajedničkih svetinja, bore se za povezivanje kontinuiteta u onome što je sveto i milom Bogu pristupačno, to je u srcu bića srpskoga, mi smo Božiji narod", rekao je episkop mileševski Atanasije.

„Želimo da kažemo našoj crnogorskoj braći da zajedno branimo naše svetinje i da smo tu za njih. Naša vjera je naš ponos i nećemo niko dozvoliti da to uništava “, rekao je jedan od učesnika auto-litije.

Auto-litije od Beograda do Jabuke organizovao je Savjet Srba u Crnoj Gori.

„Crna Gora ima danas najcrnji i najgori sistem koji upravlja dijelom te države. Sve su uzeli, a kada su pokušali i dušu da uzmu onda smo se desili mi da ne damo svetinje i ne damo dušu. Sve maske tog sistema su pale i nadamo se da će sledeće godine taj sistem i pasti“, rekao je Pljevljak dr Vukadin Šljukić.

Učesnici litija nose majice i parole sa natpisima koji su obilježili i litije u Crnoj Gori - "Ne damo svetinje", "Crna Gora - Srbija, jedna familija", kao i zastave Srbije i ikone.

Predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore u Srbiji Željko Čurović rekao je prilikom kretanja iz Beograda da će se auto-litiji iz Beograda pridružiti auto-litije iz Novog Sada, Vrbasa i drugih gradova, te da će se svi u jednu litiju spojiti u Preljini kako bi zajednički preko Užica i Nove Varoši stigli u Prijepolje.

"Očekuje nas velika radost da se okupimo i pružimo podršku našoj braći u Crnoj Gori i da ne damo svetinje", rekao je Čurović za "Sputnjik".

On je naglasio da učesnici auto-litije nose samo nacionalna i vjerska obilježja i da nema stranačkih parola.

Građani u Crnoj Gori posljednjih nedelja auto-litijama izražavaju podršku SPC i negodovanje zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti, pošto su im vlasti zbog pandemije koronavirusa zabranile litije i okupljanje oko svetinja.  

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.