Leposavić: Zakon vjerski senzibilan, Abazović: Nemam ništa protiv da se ustupi druga parcela CPC-u
Vladimir Leposavić

Leposavić: Zakon vjerski senzibilan, Abazović: Nemam ništa protiv da se ustupi druga parcela CPC-u

"Ova Vlada je u dijalogu između Crkve i vjerskih zajednica sa jedne i, Države sa druge strane uradila više za pet dana nego što je prošla Vlada uradila za pet godina", saopštio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Vlada, kaže, nije imala obavezu sprovođenja klasične javne rasprave u slučaju izmjena zakona.

„Ovaj Zakon ne zahtijeva dodatna finansijska sredstava, ne mijenja sistem državne uprave, ne oduzima nijedno stečeno pravo“, naveo je Leposavić.

"Uspjeli smo da sada imamo predlog novog zakona koji je postao vjerski senzibilan i koji ide u pravcu zadovoljavanja potrebe i zaštite prava svih vjerskih zajednica nego ranije", kazao je Leposavić.

Kazao je i da su o izmjenama razgovarali sa tradicionalnim vjerskim zajednicama, te da nisu razgovarali sa predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve.

Na pitanje koji su to hitni razlozi zbog kojih su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti morale brzo da idu u proceduru, Leposavić je odgovorio da postoje društvena i pravna hitnost.

Kako je naveo, protekla godina obilježena je protestima ogromnog broja građana. „Borba građana Crne Gore, odnosno vjernika, rezultirala je formiranjem jasnog stava javnog mnjenja da su nužne izmjene Zakona“.

„Mogućnost primjene diskriminatorskih i odredbi opasnih po međusobni sklad i mir u Crnoj Gori nastupa godinu poslije stupanja na snagu važećeg zakona, a to je početkom januara, i da bismo izbjegli posljedice, apsolutno je postojala potreba da se hitno mijenja ovaj zakon“, precizirao je Leposavić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kaže da je zakon liberalan, kratak i vrlo jasan, te da ne favorizuje nijednu vjersku organizaciju.

Kaže i da nema ništa protiv Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), pozivajući Glavni grad da im ustupi neku drugu lokaciju ako misli da treba.

"Na vladi je došla odluka koja je predmet sudskog-imovinskog spora. Da li vi očekujete da mi na vladi dignemo ruku da nešto što je predmet sudskog spora nekome ustupimo", pitao je Abazović.

Ta parcela je, kako je objasnio, predmet spora između Mitropolije i države ili Mitropolije i Glavnog grada. 

"Nemam ništa protiv da se ustupi druga parcela koja nema nikakav teret. Razumijem da se krivica stavi na Uru, kako mi želimo da uradimo nešto protiv jedne nacionalne ili vjerske zajednice. Ja to odbacujem", rekao je Abazović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.