Ilustracija

"Huavej" obustavlja proizvodnju čipova zbog sankcija iz Amerike

Kineski tehnološki gigant "Huavej" suočava se sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija, i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Ričard Ju.

Prema riječima Jua, proizvodnja čipa "kirin", koji je dizajnirao "Huavej" biće obustavljena 15 septembra jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija. 

Dodao je da kompanija nije u mogućnosti da napravi sopstvene čipove, prenosi Tanjug.

"To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija 'Huavejevih' čipova mogla bi da bude posljednja", rekao je Ju, prenosi AP.

"Huavej tehnolodžis", jedna od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD i Kine oko bezbjednosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Vašington je "Huaveju" onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD, kao servisima za mobilne telefone, kao što je Gugl mjuzik.

Sankcije su pooštrene u maju, kada je Bijela kuća zabranila dobavljačima širom svijeta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za "Huavej".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.