Foto: Ilustracija

Kina će braniti svoje kompanije

"Huavej" negirao optužbe koje dolaze iz SAD-a

Kineska vlada pozvala je Vašington da "prestane s nerazumnim napadima" na kinesku tehnološku kompaniju "Huavej“, protiv koje su SAD u ponedjeljak podigle tužbu za krađu tehnologije i kršenje sankcija prema Iranu.

Kina će "odlučno braniti" svoje kompanije, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, ali se ne precizira kakve mjere bi Peking mogao da preduzme u odgovoru na optužbe protiv vodećeg kineskog globalnog tehnološkog brenda i najvećeg proizvođača mrežne opreme koju koriste telefonske i internet kompanije.

"Huavej Tehnolodžiz" negirao je da je počinio ijedan od prekršaja navedenih u tužbi, prenosi agencija AP i dodaje da je ovo do sada najozbiljnije intenziviranje pritisaka protiv kineske kompanije koja se već jednu deceniju bori protiv optužbi SAD da je ona paravan za kinesko špijuniranje i rizik po nacionalnu bezbednost.

Kinesko ministarstvo je izrazilo žaljenje zbog toga što je Vašington "pokrenuo državnu silu" da bi nanio štetu kineskoj kompaniji "u nastojanju da uguši i fer i pravično poslovanje" iz političkih razloga.

"Apelujemo snažno na Sjedinjene Države da zaustave nerazumne napade na kineske kompanije, uključujući Huavej", navelo je ministarstvo u saopštenju, dodajući da će Peking braniti "zakonita prava i interese kineskih kompanija".

U tužbi u ponedjeljak, "Huaveju" se na teret stavljaju pokušaji krađe robotičke i druge tehnologije iz laboratorije T-Mobajla koja je korišćena za testiranje pametnih telefona.

"Huavej" se takođe optužuje da koristi "fantomsku firmu" u Hong Kongu, "Skajkom", za trgovanje sa Iranom kršeći američke trgovinske sankcije. Vašington tvrdi da je glavna finansijska direktorka kompanije Meng Vandžou varala banke u vezi sa tim transakcijama.

Meng, koja je ćerka osnivača "Huaveja", Rena Džengfeja, uhapšena je 1. decembra u Vankuveru po optužbama Sjedinjenih Američkih Država koje se odnose na Iran, što je izazvalo političku buru između Kine i Kanade, podseća AP.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.