Huavej tuži vladu SAD
Foto: Ilustracija

Zabranili korišćenje opreme kompanije

Huavej tuži vladu SAD

Kineska telekomunikaciona kompanija Huavej podnijela je tužbu protiv američke vlade jer je saveznim agencijama zabranila korišćenje proizvoda te kompanije.

SAD nijesu pružile dokaze koji bi potkrijepili zabranu, saopšteno je iz te kompanije, koja je takođe odbacila tvrdnje da ima veze s kineskom vladom, javlja BBC.

"Američki Kongres nije iznio nikakve dokaze koji bi potkrijepili blokadu kupovine proizvoda Huaveja. Mi smo prisiljeni da, kao posljednje rješenje, preduzmemo ovu zakonsku akciju", izjavio je predsjednik Huaveja Guo Ping.

"Ova zabrana ne samo da je nezakonita nego i ograničava Huavej u uključivanju u pošteno tržišno nadmetanje, i na kraju šteti američkim potrošačima," dodao je Guo.

Huavej je, takođe, odbacio tvrdnje da ima bilo kakve veze s kineskom državom, navodeći u saopštenju da kompanija "nije u vlasništvu, pod kontrolom ili pod uticajem" kineske vlade.

Zvanični Vašington je prethodno zabranio upotrebu proizvoda Huaveja, uz obrazloženje da je ta kompanija prijetnja po nacionalnu bezbjednost SAD.

Vašington je takođe lobirao i kod svojih saveznika da izbjegavaju tu kinesku telekomunikacionu kompaniju.

Nekoliko vlada širom svijeta, uključujući Australiju i Novi Zeland, zabranilo je telekomunikacionim kompanijama korišćenje opreme Huaveja u mobilnim mrežama nove generacije 5G, navodeći kao razlog bezbjednosne probleme.

Huavej je jedan od najvećih svjetskih provajdera telekomunikacione opreme i usluga.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.