Foto: Radio Jadran

"Crni biser” razvio sva tri jedra i projezdio zalivom Boke

Impozantna mega jahta – jedrenjak,“Crni biser“ (Black pearl) više od 4 mjeseca dominira zalivom Boke i sa svakim isplovljavanjem iz „matične“ luke u Porto Montenegru “oduzima” dah posmatračima.

 Juče je “Crni biser” napustio Crnu Goru i Porto Montenegro, gdje je, kako su kazali Radiju Jadran, 70% kapaciteta popunjeno.

Novski kupači, zaposleni u Gradskoj luci, posjetioci Škvera, imali su priliku da uživaju u maestralnom prizoru, s obzirom da je trojarbolni jedrenjak razvio sva tri jedra i projezdio uz Gradsku luku. Jedinstven kadar bilježili su odmah telefonima skoro svi koji su se u datom momentu našli duž mula luke, u lokalima na Škveru…

Jedrenjak je napravio krug u blizini luke i pozdravio sve na obali uz duži zvuk sirene. Zatim se uputio ka izlazu iz Boke kotorske.

Zalivom Boke krstarile su i sidrene brojne jahte, kolosalnih dimenzija i skoro nevjerovatnih performansi, opreme i mogućnosti, poznatih i manje poznatih vlasnika iz javnog života.

„Black pearl“ zahvaljujući svojim performansama može da parira najvećoj na svijetu – Azzam, dugačkoj 180 metara, koja je u vlasništvu predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, Šeika Kalifa bin Zajeda al-Najana, koja je takođe bila na vezu u Porto Montenegru.

“Black pearl“ je vlasništvo ruskog oligarha Olega Burlakova. Duga je 107 m, vije zastavu Kajmanskih ostrva.

U Crnu Goru iz Italije i luke La Specia stigla je 4. marta, uz poštovanje strogih epidemioloških mjera, koje je morala da prođe čitava posada od skoro 30 članova.

To je jedan je od najvećih brodova na svijetu koji koriste moderni tzv. Dyna Rig sistem upravljanja križnim jedrima na svoja tri velika jarbola napravljena od karbonskih vlakana. Jarboli su visine 70 metara i na sebi nose 18 jedara ukupne površine 2.900 kvadrata, sa kojima “Black pearl” po povoljnom vjetru, postiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova, objavile su ranije Vijesti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.