19 ubistava za godinu dana, rasvijeteljeno 17, Veljović: Prevarili ste se ako ste mislili da ćete proći nekažnjeno

Od jula prošle godine do jula ove godine počinjeno je 19 ubistava, od kojih je 17 rasvijetljeno, saopštio je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

"Četiri ubistva se dovode u direktnu vezu sa organizovanim kriminalnim grupama i njima bliskim licima, a rasvijetljena su i tri ubistva iz prethodnog perioda koje su posljedice djelovanja OKG. Efikasna akcija policija i Specijalnog tužilaštva i rasvjetljavanja ubistva koje se dogodilo prije nekoliko dana na području Zete rezultiralo je hapšenjem izvršilaca tog teškog krivičnog djela", kazao je Veljović na godišnjoj konferenciji za medije Uprave policije.

Istakao je da su u pet akcija spriječene likvidacije visoko pozicioniranih članova OKG, te da je kroz ciljane potrage lišeno slobode 8 pripadnika OKG po našim međunarodnim potjernicama u inostranstvu.

"Crnogorska policija je u prethodnih godinu dana ostvarila značajne rezultate u svim segmentima djelovanja", kazao je Veljović.

Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je kako kaže, veoma visok i iznosi 81,6%, što je blizu 9 % bolji rezultat u odnosu na isti period godinu ranije.

"To nije slučajnost, već rezultat požrtvovanog i profesionalnog odnosa svakog pripadnika crnogorske policije prema radnim zadacima koji počiva na odgovornosti, timskom radu i potvrđenoj snažnoj međuinstitucijalnoj saradnji bezbjednosnih službi i agencija za sprovođenje zakona na nacionalnom i međunrodnom nivou", kazao je Veljović.

Bezbjedan ambijent je prema njegovim riječima preduslov za dalji progres društvene zajednice, a pravo i sloboda pojedinca je ključna vrijednost i standard prema kojem se Uprava policije upravlja.

"Bezbjednosni sistem i pored pritisaka sa različitih adresa, odlučno i efikasno odgovara svim prijetnjama, pa i onima usmjerenim ka destrukciji države i institucija, pokazujući da je dorastao aktuelnim izazovima.Poštujući različitosti i zalaganja iskazana na demokratski način podsjećam da zakon mora biti jednak za sve i naglašavam da ćemo državu štititi od svih koji na bilo koji način na nju atakuju i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi vitalne vrijednosti zajedništva svih njenih građana.Naša misija i odgovornost jeste očuvanje mira i bezbjednosti u državi u kojoj živimo i radimo i koju ćemo sjutra ostaviti našoj djeci, uz uvjerenje da odgovornost za bezbjednost moraju snositi i građani kao subjekt bezbjednosti, svojim promišljenim ponašanjem i djelovanjem", istakao je Veljović.

Dodaje  da je predani rad na rješavanju najtežih krivičnih djela i dalje u fokusu rada policije.

"A mi ćemo istrajati u namjeri da najteža krivična djela budu rasvijetljena bez obzira na to kada su počinjena", kazao je direktor policije.

"Efikasno se obračunavamo sa uličnom prodajom droge i koristim priliku da poručim svima onima koji se bave ovim nezakonitim radnjama da su se prevarili ako misle da će proći nekažnjeno.Zdravo i sigurno odrastanje naše djece je najvažnije za sve nas. Mladi, kao najranjivija kategorija su u periodu odrastanja najpodložniji ovoj pošasti koja razara zdravo tkivo društva što nameće obavezu svih činilaca zajednice da se uhvati u koštac sa ovim problemom", kazao je Veljović.

Poručio je onima koji pokušaju da stvore ambijent nestabilnosti i osjećaj nesigurnosti kod građana da neće imati uspjeha "jer je naša volja postojana a odlučnost neupitna što smo pokazali i u periodu koji je za nama".

"Poštovani građani, crnogorska policija će u svim situacijama zakonito, energično, profesionalno i jedinstveno reagovati kako bi obezbijedila dosljednu primjenu zakona, sačuvala mir i spokoj svake porodice i svih građana", poručio je direktor UP Veselin Veljović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.