Slovenija uvodi 5G mrežu: Do kraja godine će pokriti trećinu teritorije
Ilustracija

"Pun potencijal će biti ispunjen kada se odobre različite frekvencije"

Slovenija uvodi 5G mrežu: Do kraja godine će pokriti trećinu teritorije

Telekom Slovenije počeo je sa uvođenjem prve komercijalne 5G mreže u zemlji koristeći postojeće bazne stanice u okviru frekvencijskog spektra od 2600MHz koji je inače u upotrebi za 4G mrežu.

Novom, 5G mrežom na početku će biti pokriveno oko 25 odsto teritorije zemlje a da će do kraja godine taj procenat će premašiti 33 procenata, prenosi Tanjug navode agencije STA.

Slovenački nacionalni telekomunikacioni operator saopštio je da će unapređena mreža 4G/5G omogućiti brži prenos podataka od onog koji pruža LTE/4G mreža.

Međutim, pun potencijal 5G mreže, kako je pojašnjeno, biće dostupan tek kada se odobri dodatni spektar frekvencija.

Do sada je Telekom Slovenije nadogradio 150 baznih stanica, što pokriva oko četvrtinu teritorije zemlje, a kompanija očekuje da će sa daljom nadogradnjom pokrivenost premašiti 33 odsto do kraja 2020. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.