Kontigent medicinske opreme vrijendosti 286.855 eura

EU donirala 10 mobilnih digitalnih rendgena našim bolnicama; Orav: EU rame uz rame sa Crnom Gorom

U Crnu Goru je dopremljen još jedan kontigent medicinske opreme od deset mobilnih digitalnih rendgena, koje je donirala Evorpska unija. Donacija, vrijedna 286.855,00 eura, dio je projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19 ukupne vrijednosti od 3 miliona eura, koju sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Savremeni rendgenski uređaji omogućiće precizniju i bržu radiografsku dijagnostiku u bolnicama u Baru, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, kao i u Kliničkom centru Crne Gore – na Infektivnoj klinici, Klinici za neurologiju, Institutu za bolesti djece, Centralnoj intezivnoj njezi i Intenzivnoj metaboličkoj jedinici.

Kako je saopšteno iz EU Info centra, ova oprema osiguraće dugoročno unapređenje bolničkih kapaciteta u Crnoj Gori, ali i efikasniju pripremu za eventualni drugi talas epidemije koronavirusa. 

Povodom primopredaje opreme, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav istakao je da od samog početka epidemije, Evropska unija, zemlje članice EU i građani stoje rame uz rame sa Crnom Gorom, pružajući kako neposrednu podršku zdravstvenim radnicima i radnicama, tako i dugoročnu podršku zdravstvenom sistemu, ekonomiji, preduzećima i ranjivim kategorijama stanovništva pogođenim ovom situacijom.

"Zahvalni smo crnogorskim vlastima što su odgovorile na krizu na odgovoran i efikasan način ali, kao što je i bilo očekivano, virus se vratio i moramo biti oprezniji više nego ikad. Vjerujem da je naša donacija deset mobilnih rendgenskih aparata vrlo vrijedna i da će omogućiti javnom zdravstvenom sistemu da se još bolje pripremi za drugi talas virusa. Ali, čak i kad se pandemija završi, rendgenski aparati će ostati tu, u korist zdravlja građana. Zdravstvenom sistemu Crne Gore potrebna je modernizacija i dugoročno ulaganje, zbog čega EU namjerava da finansira izgradnju dvije nove klinike za zarazne bolesti i dermatovenerologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore.“, kazao je Orav.

MIL0150

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović je zahvalio Delegaciji Evropske unije i Kancelariji UNDP u Crnoj Gori na nastavku realizacije nabavke medicinske i lične zaštitne opreme iz projekta Evropske unije za podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid 19.

„Kontinuirana realizacija ovog projekta još je jedna potvrda solidarnog i partnerskog odnosa EU i Crne Gore u suočavanju sa izazovima očuvanja zdravlja tokom pandemije novog korona virusa. Zajedničkim jačanjem kapaciteta zdravstvnog sistema još spremniji ćemo biti za odgovore na moguće nove talase epidemije i život sa virusom, i tako obezbjediti da dodatna pažnja bude usmjerena na snažan ekonomski oporavak i dalje građenje imidža Crne Gore kao bezbjedne i sigurne države za sve njene građane, turiste, privrednike i investitore“, kazao je potpredsjednik Simović.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori istakla je da UNDP teži da bude pouzdan partner građanima, državi i međunarodnoj zajednici, o čemu svjedoči i konkretna podrška koju ova organizacija pruža u odgovoru na epidemiju, ali i u procesu oporavka koji tek predstoji.

„Savremena rendgenska oprema koju smo obezbijedili zahvaljujući sredstvima EU, samo je dio naše kontinuirane podrške Crnoj Gori. Kako bi se očuvao već ostvareni napredak u razvoju po mjeri čovjeka, UNDP posebnu pažnju posvećuje dugoročnom jačanju zdravstvenog sistema. S obzrom da je zdravlje stanovništva osnovni preduslov za poboljšanje kvaliteta života, nastavićemo da ulažemo napore u uvođenje digitalnih tehnologija, koje će usavršiti procese i protok informacija u sektoru zdravstva, prevashodno u Kliničkom centru Crne Gore. Uvjerena sam da će to obezbijediti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu pacijenata,“ zaključila je Gašparikova. 

MIL0794

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su krajem aprila ugovor u vrijednosti od 3 miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama.

Pored pomenutih 10 rendgena, iz ove donacije omogućena je nabavka ukupno 100 respiratora i lične zaštitne opreme za medicinske radnike, uključujući: 171.550 hirurških maski, 32.800 zaštitnih maski N95, 90.000 hirurških rukavica, 10.000 hirurških navlaka za obuću, 10.000 hirurških kapa, 10.200 zaštitnih naočara, 10.000 nepromočivih kombinezona i 10.000 kecelja. Ukupna podrška EU Crnoj Gori za borbu protiv Covid-19 i saniranje posledica zdravstvene i ekonomske krize iznosti 53 miliona eura - podsjetili su iz EU Info centra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.