Uhapšen policajac u Mineapolisu povezan sa smrću Džordža Flojda
Foto: EPA

Uhapšen policajac u Mineapolisu povezan sa smrću Džordža Flojda

Otpušteni policajac u Mineapolisu Derek Šovin koji je učestvovao u fatalnom privođenju Džordža Flojda posle koga su izbili višednevni nasilini protesti u tom američkom gradu, uhapšen je.

Komesar Policijske uprave Minesote za javnu bezbjednost Džon Harington rekao je da je Derek  Šovin u pritvoru zbog "povezanosti sa smrtnim slučajem koji se dogodio 25. maja".

Tužilac okruga Henepin Majk Friman najavio je da će Šovin da bude optužen za ubistvo i da će ona da bude zvanično izdata u najkraćem roku.

Friman je dodao da još nije u mogućnosti da govori o detaljima optužnice. Istakao je da će ovo da bude "najbrže podignuta optužnica protiv jednog policajca". 

Rekao je da su i ostali policajci koji su učestvovali pod istragom i da ih očekuju optužnice. 

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će izvesti vojsku na ulice, nedugo pošto su demonstranti u Mineapolisu probili ogradu i zapalili policijsku stanicu u tom gradu. 

Afroamerikanac Džordž Flojd je preminuo u ponedjeljak pošto su ga policajci vezali lisicama, dok mu je bijeli policajac koljenom stiskao vrat.

Sva četvorica policajaca koji su učestvovali u hapšenju su otpušteni po hitnom postupku, a istrazi se priključio i Federalni istražni biro.

Već u srijedu bilo je sasvim jasno da su stanovnici Mineapolisa bijesni zbog akcije nekolicine policajaca, koji su naprosto ugušili Džordža Flojda tokom akcije hapšenja.

Južni dio Mineapolisa prosto je eksplodirao kada su se na internetu pojavili snimci hapšenja, na kojima se vidi policajac koji koljenom spriječava Flojda da se podigne.

Guverner Tim Volc, koji je zatražio da se protiv policajaca podigne optužnica, je podržao proteste, ali je bio prisiljen da reaguje posle talasa nasilja koji je zahvatio grad u noći između srijede i četvrtka, prenosi BBC.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.