Begović: Suđenje moguće i na Pravnom fakultetu
Zdravko Begović

Begović: Suđenje moguće i na Pravnom fakultetu

Sudovi u Crnoj Gori trebalo bi da se 25. maja vrate normalnom režimu rada. Ni u jednom momentu tokom epidemije novog korona virusa sudstvo nije stalo, ali su rađeni samo hitni slučajevi. Sada po preporukama Naciionalnog koordinacionog tijela, vraća se uobičajan način rada, ali novi uslovi zahtijevaju promjene.

Advokat Zdravko Begović kaže da još nije dobio zvaničnu potvrdu, ali se očekuje da se slučajevi sa više uključenih strana održavaju van zgrada Osnovnog i Višeg suda.

"Tako sam dobio informaciju da će se suditi u amfiteatru fakulteta i Centru za edukaciju sudija koje zadovoljavaju principe fizičke distance. Nemam još nikakvu zvaničnu informaciju, ali računam da ćemo dobiti instrukcije u bliskoj budućnosti", kazao je Begović za Prva TV.

Glavni problem za organizaciju suđenja biće mali prostor u većem dijelu sudnica Osnovnog suda u Podgorici. Tu nije moguće održati parnicu uz poštovanje fizičke distance.

"Moram reći da stvarno zgrada Osnovnog suda, ne zadovoljava nikako kriterijume i biće velikih problema da se sve organizuje. Naravno pod uslovom da mjere potraju i da fizička distanca i dalje bude neophodna", navodi Begović.

Pauza zbog epidemije uticala je i da se nagomila broj slučajeva koji čekaju epilog pred Sudom. Ipak, Begović je uvjeren da će se naći način da se sve završi u nekom razumnom roku.

"Najvažnije da smo sve ovo prošli sa što manje posljedica, a vjerujem da će se u periodu koji dolazi naći način kako bi se smanjio broj zaostalih predmeta kroz neku improvizaciju i da će pravda stići na adresu svih onih koji je zaslužuju."

Postoji mogućnost da se i skrati vrijeme godišnjih odmora kako bi se brže riješio broj slučajeva nagomilan zbog neplanirane pauze tokom epidemije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.