Plate se isplaćuju redovno, najveći broj raskida ugovora na određeno vrijeme
Ilustracija

Inspekcija rada utvrdila

Plate se isplaćuju redovno, najveći broj raskida ugovora na određeno vrijeme

U vrijeme pandemije korona virusa poslodavci nijesu produžili veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, što je njihovo zakonsko pravo, kaže glavna inspektorka rada Angelina Međedović.

"Mnogo je ugovora na određeno vrijeme, samim tim mislim da veliki broj ugovora sada nije produžen. Inspekcija je tu nemoćna, jer je to u skladu sa zakonom", saopštila je Međedović, za Jutarnji program TVCG.

Kaže i da poslodavci imaju rok do kraja aprila da isplate martovske zarade.

"Nemamo još pritužbi da je bilo neisplaćivanja martovskih zarada, ja se nadam da će svi poslodavci biti u prilici da isplate martovske zarade, jer se radilo do 15. marta", navela je Međedović.

Ona navodi i da je generalno još uvijek stabilno stanje u dijelu radnih prava, za one zaposlene koji imaju validne ugovore o radu.

U početku pandemije i posebnih mjera, došlo je, navodi Međedović, do konfuzije oko primjene određenih zakonskih normi, posebno u dijelu plaćenog i neplaćenog odsustva.

U tom dijelu je i bilo najviše zahtjeva i upita, navodi inspektorka rada.

"Pitanja su se odnosila na način prestanak radnog odnosa, suočavali smo se sa tim problemom i na terenu, kao i sa nefomalnim radom. Najviše je bilo prestanaka radnog odnosa ugovora na određeno vrijeme", ističe Međedović.

Bilo je, ističe ona, i neregularnih aneksa ugovora o radu posebno u dijelu skraćivanja radnog vremena.

"Reagovali smo kod jednog velikog poslodavca i naložili da se aneksi ugovora stave van snage, jer nijesu bili u skladu sa zakonom", ističe Međedović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.