Angelina Međedović

Glavna inspektorka rada demantovala navode URA-e

"Netačno da poslodavci zbog korone radnicima umanjuju zarade do 50%"

Tvrdnje Građanskog pokreta URA da mnogi poslodavci, usljed pandemije koronavirusa, radnicima umanjuju zarade čak i do 50 odsto, su proizvoljne, netačne i nepotkrijepljene konkretnim slučajevima ili dokazima, saopštila je glavna inspektorka rada, Angelina Međedović.

Međedović je u reagovanju na saopštenje članice Glavnog odbora URA u Glavnom gradu, Marije Kandić, da Inspekcija rada ne obavlja svoj posao, kazala da takve tvrdnje odbacuje kao proizvoljne i netačne.

„Ističemo da nikakve ‘šeme’ između inspektora i poslodavaca nema u kontekstu rečenice iz saopštenja Kandić da ‘uigrana i poznata šema daje mogućnost poslodavcima da nesmetano i nekažnjeno prolaze’. To može biti samo neprimjerena floksula i nepoznavanje zakonske regulative koja se odnosi na način vršenja inspekcijskog nadzora“, navodi se u reagovanju Međedović, koje je dostavila Uprava za inspekcijske poslove,prenosi Mina biznis.

Ona je objasnila da inspektori u svom radu primjenjuju zakon koji propisuje da je inspektor naročito obavezan da obavijesti odgovornu osobu subjekta nadzora o početku obavljanja inspekcijskog pregleda, osim ako smatra da bi obavještenje umanjilo efikasnost nadzora.

„To znači da inspektor mora voditi računa da se ne umanji efikasnost nadzora i na taj način ne pruža nikakvu ‘zaštitu’ poslodavcu, niti ga oslobođa od odgovornosti za eventualno utvrđene nepravilnosti“, rekla je Međedović.

Ona tvrdi da je Inspekcija rada reagovala po osnovu svih pristiglih inicijativa, pa i onog malog broja njih koje su se odnosile na isplaćivanje zarade ispod minimalne ili ispod one utvrđene ugovorom o radu.

„Pri tom, inspektori posebno kontrolišu redovnost isplate zarada preko tekućeg računa zaposlenog i uručivanje obračunske liste, koja ima karakter javne isprave“, navela je Međedović.

Ona je kazala i da je neistinit navod iz saopštenja Kandić da Inspekcija rada radi do 13 sati.

„Ta inspekcija organizuje rad ne samo u prijepodnevnim satima, već tokom cijelog dana i noći, kao i neradnim danima i praznicima, a svojim radom utiče da se uvedu u zakonske okvire neprijavljeni radnici, transformiše radni odnos sa određenog na neodređeno vrijeme, regularno isplate zarade i naknade zarada, kao i da se uveća zarada po osnovu prekovremenog, prazničnog i noćnog rada“, saopštila je Međedović,prenosi Mina biznis.

Ona je navela da se krajnje negativan kontekst prikazivanja rada te inspekcije može opovrgnuti konkretnim rezultatima.

„Inspekcija rada je samo u prošloj godini obavila 8,87 hiljada kontrola, što kroz redovne kontrole, što po brojnim inicijativama građana. Po svim inicijativama je postupano stručno i blagovremeno, čime se doprinijelo zaštiti korpusa prava zaposlenih i njihovom radno-pravnom statusu“, dodala je Međedović.

Ona je saopštila da je bilo i neosnovanih inicijativa, ali da je Inspekcija rada postupala po svakoj od njih, uključujući i one anonimne.

„Ishod inspekcijskog nadzora po pojedinim inicijativama nije uvijek zadovoljio očekivanja podnosilaca, ali je inspektor sigurno preduzeo sve iz okvira svoje nadležnosti, s obzirom na to da je svakom inspektoru svojevrsna satisfakcija kad svojim djelovanjem postigne da se pravo i pravda podudare“, poručila je Međedović.

Ona je kazala da sve veći priliv inicijativa ukazuje na to da su se radnici ohrabrili da se sve više i glasnije bore za svoja prava preko institucija sistema, dok sa druge strane Inspekcija rada svojim djelovanjem jača povjerenje građana u svoj rad.

Međedović je Kontić poručila da je Inspekcija rada njoj, kao i svim građanima, dostupna za sve informacije i dileme u vezi sa zaštitom prava zaposlenih.

„Samo kroz sinergiju državnih institucija i odgovornih građana može se unaprijediti poštovanje zakonskih propisa nad čijom primjenom je nadležna Inspekcija rada“, zaključila je Međedović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.