Srbija: Ko ne prati nastavu preko RTS-a imaće sankcije
Učiteljice koje drže časove putem RTS-a, foto: Tanjug

Srbija: Ko ne prati nastavu preko RTS-a imaće sankcije

U Srbiji je juče tačno u osam časova na kanalu RTS 3 i internet platformi RTS planeta startovao obrazovno-vaspitni program na daljinu. Đaci su dva sata pratili nastavu preko televizora ili interneta, a nastavnici poručuju da uredno vode evidenciju ko je prisutan na onlajn času, kao i da će biti domaćih zadataka i ocijenjivanja.

Zbog zatvaranja škola nakon proglašenja vanrednog stanja u cilju spriječavanja širenja epidemije koronavirusa, sve škole u Srbiji prešle su na daljinsku nastavu, uz obavezu da na svojim sajtovima istaknu sve informacije Ministarstva prosvjete o tome i raspored časova po razredima.

Kako objašnjavaju u beogradskoj OŠ "Stevan Sremac", koja ima 1.200 učenika, roditelji će morati da nadgledaju da li njihova djeca prate nastavu, biće domaćih zadataka, koje će da davaju predmetni nastavnici, pismenih zadataka i ocijenjivanja.

"Osmislili smo plan komunikacije sa roditeljima i učenicima, ali i praćenje da li đaci prisustvuju nastavi na daljinu. Mi to konkretno radimo preko Vajber grupe. Imamo evidenciju svih đaka da li gledaju svoj obrazovni program. Predmetni nastavnici dostupni su za sve što je neophodno djeci i roditeljima. Potrebno je da se oni jave meni i kažu šta im je neophodno. Za djecu čiji roditelji nemaju internet ili pametne telefone spremili smo sva predavanja, koja roditelji mogu da preuzmu u školi ili da daju mejl adresu na koju ćemo im slati" kaže Dragica Minić, razredni stariješina V/4 odjeljenja u toj školi, i dodaje da su kanali komunikacije telefonski, putem mejlova, SMS poruka i Vajber grupe.

Prema njenim riječima, biće organizovana provjera znanja, a o načinima će škola blagovremeno da obavijesti porodice i djecu. Nikola Ostojić, direktor te škole, rekao je da su svi u njoj bili spremni za nastavnu na daljinu, kao i da je obaveza direktora da isprati da li su razredne stariješine u kontaktu sa svim učenicima, da prikupljaju podatke o praćenju nastave, o zdravstvenom stanju učenika i proslijede ih školskoj upravi.

Učenik petog razreda OŠ "Stevan Sremac" tačno u 12.40 sjeo je ispred televizora i otvorio svesku za srpski jezik.

-Nije loše. Bolje je kada se sve dešava u školi, ali ovi nastavnici lijepo predaju. Iz srpskog imam domaći u radnoj svesci, a mogu da vježbam u elektronskim udžbenicima" rekao je Lazar B. (11) iz Borče, koji, kako kaže, sada "ide u školu na RTS".

U Ministarstvu prosvjete kažu da se škole, roditelji i učenici juče nisu žalili da zbog nekog tehničkog ili drugog razloga ne mogu da isprate edukativni program na daljinu:

"Niko nam se zbog toga nije žalio, a dobili smo informacije iz svih škola da normalno funkcionišu, kao i da svaki razredni stariješina normalno komunicira sa učenicima. Uglavnom to čine putem Vajber grupa. Čak su djeca dobijala domaće zadatke - kažu u ministarstvu.

 

Izvor: Srbijadanas.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.