Novac koji je stican iz prljavih poslova stavljan u legalne tokove
Duško Knežević

Prema navodima iz optužnice

Novac koji je stican iz prljavih poslova stavljan u legalne tokove

Odbjegli biznismen Duško Knežević u drugoj polovini 2010. godine oformio je kriminalnu grupu čiji članovi su bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove, piše Pobjeda.

Osim Knežvića na optužnici su bivši potpredsjednik odbora direktora u Atlas banci Branislav Todorović, bivši službenici te banke Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović, zaposleni u Atlas grupi Tomica Knežević i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Stijepoviću se stavlja na teret pranje novca, dok su ostali optuženi i za stvaranje kriminalne organizacije.

Zaduženja

Prema navodima iz optužnice, novac koji je stican iz prljavih poslova stavljan je u legalne tokove, a onda su ga koristili kao depozit za kredite koje su podizali članove grupe u Atlas i Invest banci Montenegro. Novac je na kraju završavao u ruke Kneževića.

"On je za sebe odredio ulogu organizatora, davao je uputstva članovima - koji su izvršavali konverziju novca a potom mu ga predavali", piše u optužnici, navodi Pobjeda.

O ovim nezakonitostima svjedočio je Kneževićev saradnik – šef za opšte poslove u Atlas banci Vlatko Rašović kojem je dodijeljen status svjedoka saradnika.

Rašović je prihvatio prijedlog Kneževića da obavlja funkciju ovlašćenog lica u preduzećima koja su formirana ili će biti formirana zbog realizacije kriminalnog plana - podiže novac i predaje ga organizatiru – navodi se u optužnici.

Optuženi Tomica Knežević, prema aktu Tužilaštva, prihvatio je da novac koji potiče iz kriminalne djelatnosti - nezakonitog poslovanja pravnih lica podiže sa njihovih računa i predaje ga organizatoru kriminalne organizacije. Todorović je, prema sumnjama istražitelja, prihvatio da prenosi odluke i uputstva koja je dobijao od Duška Kneževića drugim članovima organizacije o radnjama koje treba da preduzmu u vezi konverzije i prenosa novca, radi stavljanja u legalne tokove.

"Šljivančanin je postupajući po uputstvima dobijenim od organizatora Duška Kneževića, obavljao konverziju novca koji potiče iz kriminalne djeltanosti i sačinjavao potrebna dokumenta. Okrivljeni Grujović i Krdžić prihvatili su da nakon konverzije novca koji potiče iz kriminalnih djeltanosti, sačinjavaju potrebna dokumenta kako bi sve izgledalo zakonito prilikom redovnih kontrola državnih organa", ističe se u optužnici.

Dolari

U optužnici se navodi i da je Šljivančanin od februara 2016. godine do 12. oktobra 2019. u Podgorici, radi realizacije kriminalnog plana konvertovao 110.000 dolara iako je znao da je najmanje 62.070 pribavljeno kriminalnom djelatnošću.

"Okrivljeni Duško Knežević, Todorović, Tomica Knežević, Krdžić, Goran Grujović, Slavoljub Stijepović i Vlatko Rašović - svjedok saradnik, znali su da je 62.070 pribavljeno kriminalnom djelatnošću. Knežević je pored davanja uputstva i savjeta drugim okrivljenima, 110.000 dolara od kojeg je najmanje 62.070 pribavljeno kriminalnim djelatnostima, a koji dio novca je prethodno preuzeo od Rašovića, Tomice Kneževića i Andreja Kononenka u oktobru 2016. godine predao okrivljenom Slavoljubu Stijepoviću da bi ga stavio u promet – legalne tokove, radi korišćenja tog novca za parlamanetarne izbore", piše u optužnici.

Stijepović je, kako se navodi u optužnici, tražio do Duška Kneževića da novac zamijeni u valuti euro, nakon čega je Knežević 12. oktobra 2016. godine radi realziacije kriminačnog plana dao uputstva Rašoviću da od Stijepovića preuzme 110.000 dolara i odnese ih u Atlas banku.

"Rašović je 97.500 eura predao Dušku Kneževiću koji je zatim u svojoj porodičnoj kući od tog novca predao Slavoljubu Stijepoviću 47.500,00 eura. Taj novac je Slavoljub predao Spasu Popoviću, predsjedniku Odbora DPS-a Golubovci, a koji je podijeljen aktivistima DPS-a Zeta za operativne troškove rada mjesnih odbora i troškove aktivista u izbornoj kampanji za paralamentarne izbore u oktobru 2016 . godine", piše u optužnici.

Optuženi su negirali navode iz optužnog akta ali prema mišljenju Specijalnog državnog tužilaštva osnovana sumnja da su počinili djela za koja se terete proizilazi iz poslovne i finansijske dokumentacije, iskaza svjedoka Rašovića, svjedoka koji su bili zaoposleni u Atlas i Invest Montenegro banci.

Iz nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko finansijke struke i poslovne dokumntacije IBM, Atlas banke i više kompanija proizilazi da su novčane transkacije i svi poslovi koji su predmet optužbe preduzeti od strane okrivljenih – kako u pogledu konverzije 110.000 dolara tako i podizanja novca iz kompanija „Florista Group Corp“ i „Mega Gulf Investment Holding Limited“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.