Za devet mjeseci zatekli 905 osoba u radu na crno
Foto: Ilustracija

Inspekcija rada

Za devet mjeseci zatekli 905 osoba u radu na crno

Inspektori rada su u periodu od jula do kraja septembra zatekli 905 osoba u radu na crno, odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Od ukupnog broja zatečenih osoba u radu na crno, 283 su crnogorska državljanina i 582 stranca. Nakon preduzetih mjera Inspekcije rada u zakonit radni odnos uvedeno je 268 osoba, od kojih 171 crnogorski državljanin i 97 stranaca, prenosi Dan.

“Jedan broj zatečenih stranaca nije se mogao uvesti u zakonit radni odnos, jer su preduzete mjere na otkazu njihovog boravka u Crnoj Gori od inspektora za strance. Takođe, jedan broj crnogorskih državljana nije uveden u zakonit radni odnos, jer su dali izjavu da više neće raditi kod tog poslodavca”, navodi se u izvještaju.

Kako je ugovor o radu dvostrani pravni akt, koji se zaključuje saglasnošću volje poslodavca i zaposlenog, to se u tim slučajevima nijesu mogli postići efekti regulisanja zakonitog radnog odnosa za zatečene osobe.

“Naravno, u svim slučajevima su izrečene sankcije poslodavcu zbog nezakonitog radnog angažovanja, kako crnogorskih državljana, tako i stranaca”, navodi se u izvještaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.