Đukanović: Ako bude izostalo naredno proširenje, region će se suočiti sa jako lošim scenariom
Đukanović

Nezadovoljan odnsom Brisela prema Z. Balkanu

Đukanović: Ako bude izostalo naredno proširenje, region će se suočiti sa jako lošim scenariom

Ako bude izostalo naredno proširenje, region će se suočiti sa jako lošim scenariom. Imajući u vidu neke vrste latentnih bezbjednosnih prijetnji, plašim se da je nova kriza na Zapadnom Balkanu potencijalna mogućnost. Ono što me raduje jeste fokus SAD na region, jer kada god nismo bili u fokusu, stabilnost regiona je bila ugrožena, kazao je za Vikend novine prof. dr Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, gostujući profesor na UDG i predsjednik Centra za spoljnu politiku Srbije.

Đukanović ističe da je Brisel poslao lošu poruku odbijajući da odredi datum pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Govoreći o Crnoj Gori i njenoj poziciji u regionu, profesor Đukanović ističe da je činjenica da SAD i međunarodna zajednica vide Crnu Goru kao dobar primjer za neke druge države u regionu.

“Nakon obnove nezavisnosti, konsolidacije odnose sa susjedima, rješavanja nekoliko graničnih pitanja, što nije tipično za Zapadni Balkan, posebno nakon ulaska u NATO i vezivanja za zapadnu političku hemisferu Crna Gora se jasno percipira kao model za ostatak država Zapadnog Balkana. Pozicioniranje Crne Gore na regionalnoj, evropskoj i globalnoj sceni, odnosno način kako je svih proteklih dvadesetak godina vođena spoljna politika, jednostavno se ne može osporiti”, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, odlaganjem otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije potvrđen niti valorizovan napor aktuelne vlade u Sjevernoj Makedoniji da riješi problem sa Grčkom, ali i svim drugim susjedima.

"To nikako nije dobar signal koji stiže iz Brisela. Takva poruka može, na određeni način, da dovede u pitanje i neke druge procese koji nijesu ništa manje bitni.", kazao je Đukanović navodeći da su Kosovo i BIH dva procesa koja su veoma nužna.

"Prvi je konačno okončanje dijaloga između Beograda i Prištine, odnosno deblokada ovog procesa i dolazak do konačnog rješenja, a drugi problem sa kojim se suočava region vezan je za Bosnu i Hercegovinu, odnosno za nedovoljnu funkcionalnost te države. To je jedina zemlja u regionu koja više od godinu nakon parlamentarnih izbora nema formirane državne organe u potpunosti, prije svega nema Savjet ministara.".

On izražava bojazan da smo u sjenci Brexita, uprkos postignutom dogovoru, jer je pitanje hoće li biti usvojen u britanskom parlamentu i kako će biti implementiran.

"Lično sam veoma nezadovoljan odnosom Brisela prema regionu. Držanje Zapadnog Balkana izvan konteksta evropskih integracija neće dovesti do njegove stabilnosti. Naprotiv, odsustvo jasne perspektive može da dovede do unutrašnjih problema. Sa druge strane, svjedoci smo da EU, kroz Berlinski proces i kroz druge regionalne inicijative kao što je je novopredloženi balkanski šengen forsira neku vrstu dodatne regionalne agende. To su sve ideje koje su dobre i koje mogu integrisati zajedničke potencijale država regiona,ali to nikako ne smije biti zamjena za punopravno članstvo. Ako bude izostalo naredno proširenje, region će se suočiti sa jako lošim scenariom. Imajući u vidu neke vrste latentnih bezbjednosnih prijetnji, plašim se da je to potencijalna mogućnost.", kazao je Đukanović Dnevnim novinama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.