Dragan Đukanović: Crna Gora od 1997. zagovara evroatlantsku opciju, sa Đukanovićem stremi evropskom sistemu vrijednosti
Dragan Đukanović

Profesor na beogradskom FPN za Pink M

Dragan Đukanović: Crna Gora od 1997. zagovara evroatlantsku opciju, sa Đukanovićem stremi evropskom sistemu vrijednosti

Crna Gora dosljedno i uspješno od 1997. zagovara evroatlantsku opciju, kao i evropski sistem vrijednosti, što je u bespuću geopolitičkih zbivanja veoma značajno, kaže profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka i potpredsjednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

U susret predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, profesor Đukanović u razgovoru za Pink M ističe i da je uz očuvanje te komponente crnogorske vanjske politike važno i što je naša država pokazala da je značajan kooperativan akter u regionu i neko ko može da doprinese miru i pomirenju. Tome bi morao dalje da doprinosi budući predsjednik Crne Gore.

“Crna Gora dosljedno od 1997. zagovara evroatlanstku opciju i mislim da je to prilično uspješno do sada radila. Mislim da je to i svakako u ovom bespuću geoplitičkih zbivanja koja nas okružuju veoma značajno, da se ta komponenta crnogorske vanjske politike očuva. Drugo šta je bitno je da je CG na nivou regiona pokazala da je veoma značajan kooperativan akter i neko ko je predvidiv u regionalnim odnosima i ko može da doprinese miru, stabilnosti i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Mislim da su to vrijednosti na kojima će se istrajati i u narednom periodu, odnosno i da ova kandidatura gospodina Mila Đukanovića na neki način pokazuje kontinuitet takve vanjske politike. Crnoj Gori je najbitnija stabilnost, a stabilnost će biti osigurana kontinuitetom vanjske politike", kazao je profesor Đukanović.

Crna Gora, napominje, ima značajnu mogućnost da kao predvodnik procesa evropskih integracija među prvima na Zapadnom Balkanu postane članica Unije zahvaljujući novoj strategiji proširenja 2025 godine.

"Mislim da je to pravac kojim Crna Gora ide i da će taj pravac da rezultira ulaskom zemlje u Evropsku uniju. Naravno, u tom nekom širem smislu, Crna Gora, što je značajno veoma, sarađuje sa zemljama u okruženju i vidi značaj napretka svih u regionu kada su posrijedi evropske integracije. Mislim da je slogan u kampanji Mila Đukanovića veoma uspješno izabran jer Crnoj Gori zapravo u ovom trenutku treba stabilnost prije svega. Ona ima i treba tu stabilnost. Ona je definitivno okrenuta ka zapadnoj hemisferi globalne politike i ono što je veoma značajno je da se na određeni način ona smatra predvidivim spoljnopolitičkim akterom. U tom smislu je veoma značajno da se istraje na posvećenosti evroatlantskim integracijama jer to jedino može zapravo osigurati boljitak građanima Crne Gore prije svega u oblasti bezbjednosti, a naravno i u oblasti ekonomije. U jako turbulentno vrijeme sukoba na Zapadnom Balkanu 90-ih godina Crna Gora je zahvaljujući gospodinu Đukanoviću izabrala poziciju gdje je zaštitila svoje građane i svoje potencijale, to je bilo najbitnije. Takođe Crna Gora se i protekle decenije suočavala sa brojnim unutrašnjim podjelama ali je ipak očuvala vlastitu stabilnost, obnovila državnost i ušla u NATO. To su kapitalni dobici kada je posrijedi crnogorska vanjska politika, a naravno to nije sve. To je prilično neuobičajeno. Pokazivanje takvog neslaganja sa nekom političkom opcijom nije prihvatljivo i to treba imati na umu. Sa druge strane, veoma je značajno da se ne insistira ni na kavom preispitivanju ključnih odluka kada je posrijedi Crna Gora jer se na taj način pokazuje određena neozbiljnost same države ukoliko dolazi do stalnog preispitivanja prioriteta i već donijetih odluka”, ocijenio je Đukanović.

Istakao je da je veoma bitno raditi na prevazilaženju drastičnih podjela,  "na kojima očigledno neko insistira".

"Mislim da je crnogorski građanski identitet jednako dovoljan i sveobuhvatan da objedini i sve različitosti koje objektivno postoje u Crnoj Gori Insistiranje na nekakvim posebnostima i partikularnostima može da dovede do značajne nestabilnosti, a posebno kada je posrijedi negacija identitetskih pitanja poput jezika i nekih drugih pitanja koja se često potežu u jednom dijelu crnogorske javnosti.” Očigledno je da i pored ulaska CG u NATO ti pokušaji miješanja u unutrašnju politiku CG ostaju i da je Moskva i dalje zainteresovana iz geostrateških razloga, ne samo za CG nego za mnoge druge države i subjekte u našem regionu. Takvo miješanje, posebno ono koje smo vidjeli 16. oktobra 2016. može biti opasno. Sredinom aprila izbor je mnogo širi od samog izbora za predsjednika i geostrateški nadilazi običan nivo predsjedničkih izbora”, zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.