Amfilohije: Ne slažem se sa odlukom Sinoda da dodijeli orden Vučiću
Amfilohije

Amfilohije: Ne slažem se sa odlukom Sinoda da dodijeli orden Vučiću

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je u ponedjeljak da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Amfilohije je za Radio Goraždevac kazao da je Crkva ne samo "srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svijetu" i da prema tome "Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše".

"Što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovdje je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsjednik, naravno privremeni, kao i svi predsjednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsjednik srpskog naroda u svijetu", kazao je Amfilohije prilikom posjete Pećkoj patrijaršiji povodom obilježavanje osam vjekova autokefalnosti SPC.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar dio arhiepiskopa zatražio da zasijeda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve služiće večeras bogosluženje u manastiru Visoki Dečani, a Sveta arhijerejska liturgija biće održana u utorak u Pećkoj patrijaršiji.

Događaju neće prisustvovati patrijarh SPC Irinej, a Amfilohije je njegovo odsustvo opravdao njegovim godinama i zdravljem.

RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.