DIK i OIK profesionalni, odlučuje zlatni glas
Foto: Gov.me

Novine u zakonu

DIK i OIK profesionalni, odlučuje zlatni glas

Državna izborna komisija i opštinske izborne komisije neće biti više sastavljene od članova partija, već isključivo profesionalni organi u kojima će, u slučaju izjednačenog glasanja, odlučivati "zlatni glas" predsjednika tih tijela - ključna je novina u prijedlogu novog zakona o izboru odbornika i poslanika koji je pripremila radna grupa Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, saznaje Pobjeda.

Novim zakonom u koji je Pobjeda imala uvid, prvi put su dozvoljene individualne kandidature, a smanjen je broj potpisa za liste sa 0,8 na 0,3 odsto biračkog tijela, što su bile prioritetne preporuke OEBS-a.

Po prijedlogu Radne grupe 1, ime Državne izborne komisije će biti promijenjeno u Centralna izborna komisija, dok je njen sastav, kao i sastav opštinskih izbornih komisija u potpunosti profesionalizovan.

DIK je po aktuelnom zakonu bila gotovo stoprocentno političko tijelo, koje u stalnom sastavu ima četiri predstavnika pozicije, četiri opozicije, jedan je predstavnik manjinskih naroda, jedan NVO sektora. U sastav DIKa ulazi po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Prema prijedlozima izmjena, način i kriterijumi za izbor članova komisija su stroži, praktično su iz korijena promijenjeni jer se isključivo - traže profesionalci.

"Propisano je da članove opštinskih izbornih komisija bira Centralna izborna komisija, umjesto važećeg rješenja da ih imenuje skupština opštine, a u skladu sa rješenjem da se formira i jača izborna administracija. Ovlašćeni predstavnici lista za izbor koji učestvuju u organima za sprovođenje izbora nemaju pravo odlučivanja", navodi se u prijedlogu.

Promijenjena je dužina trajanja mandata izbornim komisijama sa četiri na pet godina.

Novina u prijedlogu zakona je I način odlučivanja u organima za sprovođenje izbora, jer se prvi put uvodi institut „zlatnog glasa“.

"Propisano je da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom glasova ukupnog broja članova i predviđen je „zlatan glas“ predsjednika komisije u slučaju izjednačenog broja glasova", navodi se u prijedlogu.

Rješenje o „zlatnom glasu“ prvi put je primijenjeno u slučaju zakona o referendumu iz 2006. godine kada je slovački diplomata František Lipka bio predsjednik Republičke referendumske komisije i kada je njegov zlatni glas odlučujuće uticao na proglašenje rezultata referenduma.

Novina ima i kada je u pitanju treći organ za sprovođenje izbora – birački odbori, koje su mahom činili partijski aktivisti.

"Za predsjednika i članove biračkog odbora i njihove zamjenike mogu biti imenovana samo lica koja su pohađala obuku za sprovođenje izbora, prošla testiranja i dobila sertifikat o uspješnom pohađanju obuke izdat od Centralne izborne komisije", navodi se u prijedlogu.

Uvedena je obaveza da su članovi organa za sprovođenje izbora dužni da potpišu izjavu o prihvatanju etičkog kodeksa organa za sprovođenje izbora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.