Han: Dobre vijesti iz Crne Gore, odličan posao Ambasade EU
Johanes Han

Pozdravio odluku Demokrata i URE

Han: Dobre vijesti iz Crne Gore, odličan posao Ambasade EU

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozdravio je odluku Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

Han je pozdravio njihovu odluku da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona.

Te dve patrije ulaskom u Odbor formalno prestaju da bojkotuju rad parlamenta. Oni su van skupštinskih klupa od izbora u oktobru 2016. godine.

Najnoviji razvoj događaja Han je opisao kao "dobre vijesti iz Crne Gore".

"Dvije opozicione partije su pristale da učestvuju u privremenom parlamentarnom odboru za obimnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Odličan posao Ambasade EU u Crnoj Gori. EU će nastaviti da asistira u ovim reformama. Sve oči su sada uprte u implementaciju", napisao je na Tviteru evropski komesar.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp pozdravila je odluku Demokrata i Građanskog pokreta URA.

“Izgradnja povjerenja građana u izborni proces i rezultate budućih izbora zahtijevaće da sve političke stranke podrže reforme koje jačaju integriteta izbornog sistema”, navela je Kemp u izjavi koja je objavljena na Tviter nalogu.

Ulasku Demokrata i URA-e u Odbor prethodilo je izglasavanje amandmana koje su te partije predložile.

U do sada neviđenoj situaciji u crnogorskom parlamentarizmu, Demokrate su izdejstvovale da Skupština usvoji njihove amandmane, a da se ne pojave na sednici. Amandmane su zvanično podnijeli poslanici vladajuće koalicije, članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, navodi agencija Beta.

Iako sve informacije ukazuju da je usvajanju Odluke u Skupštini prethodio politički dogovor između opozicionih Demokrata i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), uz posredstvo predstavnika Evropske unije i van očiju javnosti, ni jedna od učesnica dijaloga nije potvrdila da je razgovora uopšte bilo.

Amandamani koji su usvojeni ne previđaju formiranje tehničke vlade na čemu je insistirala opozicija tokom proletnjih građanskih protesta već nadzornog tijela koje bi nadgledalo sprovođenje dogovorenih izbornih pravila.

Poslanici su prihvatili da se odluke donose tročetvrtinskom podrškom, da radno tijelo promijeni ime u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, te da se implementiraju sve preporuke OEBS-a.

Predviđeno je i da Odbor odobrava Predlog zakona o medijima, odobrava i predlaže Zakon o RTCG i bira članove Saveta Javnog servisa.

Demokratski front je tokom sjednice oštro kritikovao Demokrate, navodeći da je sklopljen brak između lidera DPS-a i Demokrata, Mila Đukanovića i Alekse Bečića.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.