DF traži srpski jezik, skraćenje himne i trobojku iz 1905.
Foto: DF

Ustavne izmjene uslov da bi DF učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme

DF traži srpski jezik, skraćenje himne i trobojku iz 1905.

Prijedlog dopuna Ustava Crne Gore, u dijelu identitetskih pitanja, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta trebalo da preda Ustavnom odboru u narednih 15 dana gotovo je identičan prijedlogu Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije iz 2011. godine, kojim je zatražena promjena odredaba koje definišu službeni jezik, zastavu i himnu.

Ustavne izmjene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

U prijedlogu iz 2011. godine, koji će suštinski biti i inovirani prijedlog DF-a, traži se da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede I tzv. narodna zastava -trobojka iz 1905. godine, kao i da se himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević.

-Predlaže se da se Ustav dopuni novim članom 13 a, kojim bi bilo propisano da ukoliko neki od jezika u službenoj upotrebi bude jezik kojim govori najveći broj građana na popisu, da taj jezik postaje drugi službeni jezik – navodi se u prijedlogu DF-a.

Ustavna procedura za identitetske promjene koje DF traži je izuzetno komplikovana imajući u vidu da podrazumijeva dvotrećinsku većinu u parlamentu kao i potvrdu na referendumu.

Ustavom Crne Gore je propisano da je službeni jezik u Crnoj Gori - crnogorski jezik, a da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

-U službenoj upotrebi su I srpski, bosanski, albanski I hrvatski jezik, navodi se u članu 13. Ustava Crne Gore za koji je 2008. godine glasao i sadašnji konstituent Demokratskog fronta - Pokret za promjene.

Medojević je uz Ranka Krivokapića iz SDP-a i tadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića jedan od idejnih tvoraca tog Ustava.

U članu 4. navodi se da je zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. I da je himna Crne Gore ,,Oj svijetla majska zoro“.

Demokratskom frontu ne ide u prilog činjenica da je, po tumačenju većine pravnih eksperata, za promjenu člana 4. i člana 13. osim dvotrećinske većine u parlamentu potrebna i tropetinska potvrda svih upisanih birača, faktički potrebno je da glasa 360 hiljada birača.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.